Koffie-chocoladecake met kardamom
Kiezen tussen no bake cheesecake, chocoladecake en een kop koffie is niet nodig met een onweerstaanbare plak van deze cake.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Hak de chocolade grof, doe in een vuurvaste kom en laat boven een pan met kokend water smelten (au bain-marie). Zorg dat de kom het water niet raakt. Neem de kom uit de pan en roer de chocolade met een spatel door. Laat even staan.
Verhit een pan zonder boter of olie en rooster de hazelnoten 3 min. tot goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak grof. Doe de kardemompeulen in de vijzel en breek ze een beetje open om de zaadjes eruit te halen. Haal de schilletjes uit de vijzel en maal de zaadjes fijn.
Klop ondertussen de boter met de 120 g basterdsuiker (per cake) met een mixer 3 min. tot licht en luchtig. Voeg de helft van de kardemom en 1 voor 1 de eieren toe. Schenk de gesmolten chocolade en de espresso er voorzichtig bij. Meng goed. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de bakpoeder en een snuf zout toe. Spatel de helft van de hazelnoten erdoor.
Schep het mengsel in de cakevorm en bak ca. 40-45 min. in het midden van de oven tot goudbruin en gaar. Steek er de satéprikker in om de gaarheid te controleren. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
Verwarm 5 min. voor de baktijd van de cake de rest van de kardemom met 80 ml water (per cake) en de rest van de suiker in een pan 5 min. tot een siroop.
Haal de cake uit de oven, prik er gaatjes in met een eetstokje, besprenkel met de kardemomsiroop en laat ca. 1 uur helemaal afkoelen op een rooster. Los ondertussen de oploskoffie op met de rest van het water en ⅓ van de poedersuiker. Meng ondertussen de roomkaas en de rest van de poedersuiker met een garde tot een glad mengsel. Roer de oploskoffie er als een soort swirl doorheen. Bestrijk de bovenkant van de afgekoelde cake met de roomkaas en koffie en bestrooi met de rest van de hazelnoten. Laat nog 30 min. opstijven in de koelkast.
Koffie-chocoladecake met kardamom
Kiezen tussen no bake cheesecake, chocoladecake en een kop koffie is niet nodig met een onweerstaanbare plak van deze cake.
nagerecht
null personen
530 kcal
20 min. bereiden
45 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Hak de chocolade grof, doe in een vuurvaste kom en laat boven een pan met kokend water smelten (au bain-marie). Zorg dat de kom het water niet raakt. Neem de kom uit de pan en roer de chocolade met een spatel door. Laat even staan.
Verhit een pan zonder boter of olie en rooster de hazelnoten 3 min. tot goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak grof. Doe de kardemompeulen in de vijzel en breek ze een beetje open om de zaadjes eruit te halen. Haal de schilletjes uit de vijzel en maal de zaadjes fijn.
Klop ondertussen de boter met de 120 g basterdsuiker (per cake) met een mixer 3 min. tot licht en luchtig. Voeg de helft van de kardemom en 1 voor 1 de eieren toe. Schenk de gesmolten chocolade en de espresso er voorzichtig bij. Meng goed. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de bakpoeder en een snuf zout toe. Spatel de helft van de hazelnoten erdoor.
Schep het mengsel in de cakevorm en bak ca. 40-45 min. in het midden van de oven tot goudbruin en gaar. Steek er de satéprikker in om de gaarheid te controleren. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
Verwarm 5 min. voor de baktijd van de cake de rest van de kardemom met 80 ml water (per cake) en de rest van de suiker in een pan 5 min. tot een siroop.
Haal de cake uit de oven, prik er gaatjes in met een eetstokje, besprenkel met de kardemomsiroop en laat ca. 1 uur helemaal afkoelen op een rooster. Los ondertussen de oploskoffie op met de rest van het water en ⅓ van de poedersuiker. Meng ondertussen de roomkaas en de rest van de poedersuiker met een garde tot een glad mengsel. Roer de oploskoffie er als een soort swirl doorheen. Bestrijk de bovenkant van de afgekoelde cake met de roomkaas en koffie en bestrooi met de rest van de hazelnoten. Laat nog 30 min. opstijven in de koelkast.
kookstaptip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
100 g pure chocolade 70%
95 g hazelnoten
6 kardemompeulen
120 g ongezouten roomboter
170 g lichtbruine basterdsuiker
3 middelgrote eieren
30 ml espresso
150 g zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
110 ml water
2 el espresso-oploskoffie
3 el poedersuiker
200 g verse roomkaas
Dit heb je nodig
cakevorm (25 cm, ingevet)
houten sateprikker 20 cm