Chili con carne
Chili con carne - 'con carne' is Spaans voor 'met vlees' - is een echt tex-mexgerecht, dat zijn oorsprong vindt in Texas en... zónder bonen! Wij hebben er eentje waar wel bonen in zitten. Tex-mex met een vleugje Nederland dus.
Aan de slag
Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak het gehakt met de specerijen en eventueel zout 5-6 min. op middelhoog tot hoog vuur bruin. Bak het vlees goed aan door het wat langer aan één kant aan te bakken en af en toe een beetje aan te drukken. Het vlees hoeft niet overal even gaar te zijn. De bruinere stukjes zorgen voor meer smaak.
Maak de paprika’s schoon en snijd in stukjes van ca. 1 cm.
Voeg de ui en paprika toe en bak 3 min. op middelhoog vuur mee. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Roer regelmatig.
Doe ondertussen alle bonen in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Voeg de tomaten, chipotle en het water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Druk met een houten lepel de tomaten in stukjes. Voeg de bonen, chocola en suiker toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 90 min. met de deksel op de pan stoven. Roer af en toe. Breng de chili op smaak met peper en eventueel zout.
Chili con carne
Chili con carne - 'con carne' is Spaans voor 'met vlees' - is een echt tex-mexgerecht, dat zijn oorsprong vindt in Texas en... zónder bonen! Wij hebben er eentje waar wel bonen in zitten. Tex-mex met een vleugje Nederland dus.
hoofdgerecht
null personen
635 kcal
20 min. bereiden
90 min. wachten
Aan de slag
Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak het gehakt met de specerijen en eventueel zout 5-6 min. op middelhoog tot hoog vuur bruin. Bak het vlees goed aan door het wat langer aan één kant aan te bakken en af en toe een beetje aan te drukken. Het vlees hoeft niet overal even gaar te zijn. De bruinere stukjes zorgen voor meer smaak.
Maak de paprika’s schoon en snijd in stukjes van ca. 1 cm.
Voeg de ui en paprika toe en bak 3 min. op middelhoog vuur mee. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Roer regelmatig.
Doe ondertussen alle bonen in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Voeg de tomaten, chipotle en het water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Druk met een houten lepel de tomaten in stukjes. Voeg de bonen, chocola en suiker toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 90 min. met de deksel op de pan stoven. Roer af en toe. Breng de chili op smaak met peper en eventueel zout.
combinatietip:
vegatip:
vegatip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 middelgrote uien
3 tenen knoflook
1 el zonnebloemolie
500 g rundergehakt
2 tl paprikapoeder
2 tl gemalen komijn
2 tl gedroogde oregano
1 tl uienpoeder
½ tl gemalen kaneel
2 rode paprika's
400 g zwarte bonen in blik
400 g kidneybonen in blik
800 g gepelde tomaten in blik
2 el chipotlepeper in adobosaus in pot
200 ml water
1 kippenbouillonblokje
50 g pure chocolade 70%
1 tl donkere basterdsuiker