Jollof rice
Het recept voor deze Nigeriaanse Jollof rice is tot stand gekomen met hulp van Ebere Akadiri, schrijfster van het boek Vibrant West African Cuisine.
Aan de slag
Snijd ½ van de ui in parten. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees grof. Schil en snijd de gember grof. Verwijder de steelaanzet van de habanero-peper uit de pepermix. Doe de uienparten, paprika, gember, peper en gepelde tomaten (inclusief vocht) in de blender en pureer tot een saus.
Snijd ondertussen de rest van de ui in halve ringen in plakjes. Verhit de olie in een stoofpan en bak de ui 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak 5 min. op middelhoog vuur, dit mag best een beetje donker worden.
Voeg de kerrie, paprikapoeder, tijm en laurierblaadjes toe en bak nog 1 min. Schenk de tomaten-paprikasaus erbij, breng aan de kook en laat in ca. 15 min. op laag vuur tot ¾ inkoken. Verkruimel het bouillonblokje erover en roer door. Voeg het water toe.
Spoel ondertussen de rijst onder koud stromend water, totdat het water helder is. Voeg de rijst en het zout toe aan de saus, breng aan de kook en laat 15 min. met de deksel op de pan koken. Roer niet. Neem de deksel van de pan, roer de bovenkant en beetje los met een vork en kook nog ca. 5 min. op laag vuur tot de rijst bijna al het vocht heeft opgenomen. Haal de rijst van het vuur en laat eventueel nog 10-15 min. met de deksel op de pan staan. Roer de rijst luchtig los met een vork. Snijd de tomaat in plakjes. Serveer de Jollof rice op een grote schaal met de plakjes tomaat erop.
Jollof rice
Het recept voor deze Nigeriaanse Jollof rice is tot stand gekomen met hulp van Ebere Akadiri, schrijfster van het boek Vibrant West African Cuisine.
bijgerecht
null personen
380 kcal
20 min. bereiden
35 min. wachten
Aan de slag
Snijd ½ van de ui in parten. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees grof. Schil en snijd de gember grof. Verwijder de steelaanzet van de habanero-peper uit de pepermix. Doe de uienparten, paprika, gember, peper en gepelde tomaten (inclusief vocht) in de blender en pureer tot een saus.
Snijd ondertussen de rest van de ui in halve ringen in plakjes. Verhit de olie in een stoofpan en bak de ui 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak 5 min. op middelhoog vuur, dit mag best een beetje donker worden.
Voeg de kerrie, paprikapoeder, tijm en laurierblaadjes toe en bak nog 1 min. Schenk de tomaten-paprikasaus erbij, breng aan de kook en laat in ca. 15 min. op laag vuur tot ¾ inkoken. Verkruimel het bouillonblokje erover en roer door. Voeg het water toe.
Spoel ondertussen de rijst onder koud stromend water, totdat het water helder is. Voeg de rijst en het zout toe aan de saus, breng aan de kook en laat 15 min. met de deksel op de pan koken. Roer niet. Neem de deksel van de pan, roer de bovenkant en beetje los met een vork en kook nog ca. 5 min. op laag vuur tot de rijst bijna al het vocht heeft opgenomen. Haal de rijst van het vuur en laat eventueel nog 10-15 min. met de deksel op de pan staan. Roer de rijst luchtig los met een vork. Snijd de tomaat in plakjes. Serveer de Jollof rice op een grote schaal met de plakjes tomaat erop.
variatietip:
serveertip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 middelgrote uien
1 rode paprika
30 g gember
1 pepermix
1 gepelde tomaten in blik
4 el arachideolie
45 g tomatenpuree
2 tl kerriepoeder
½ tl gerookte-paprikapoeder
2 tl gedroogde tijm
3 gedroogde laurierblaadjes
1 kippenbouillonblokje
200 ml water
400 g parboiled rijst
½ tl zout
2 tomaten
Dit heb je nodig
blender