Rode zuurkool
Zuurkool wit? Nou nee hoor, vandaag maken we 'm rood! Hoe? Door rodekool in te maken.
Aan de slag
Verwijder de buitenste, bruine bladeren van de rodekool maar bewaar 1 blad. Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde stronk. Snijd hem met behulp van de keukenmachine of mandoline in flinterdunne reepjes, of doe dit met een scherp mes. Meng de kool met het zout in een ruime mengkom. Kneed en kneus met schone handen de kool stevig, ongeveer 5 min., tot de kool zachter wordt en wat van zijn sap loslaat. Zet 5 min. opzij en herhaal dit 2 keer.
Vul de pot met de kool, eventueel gemengd met een of meerdere smaakmakers (zie tip). Druk aan en zorg dat de pot tot aan de rand gevuld is. Giet het vrijgekomen sap van de kool in de pot. Vul eventueel aan met meer koud water, zodat de kool zo’n 2 cm onder water staat. Dek af met het ongesneden koolblad. Vul een plastic zakje met water en leg dat op het koolblad.
Doe de pot dicht en zet weg op kamertemperatuur, maar niet in de zon. Check regelmatig of de kool nog onder water staat. Mocht er witte schimmel ontstaan, schep dit dan weg met een schone lepel. Open de pot regelmatig om ervoor te zorgen dat er niet teveel druk op komt te staan. De zuurkool is na zo’n 2 weken klaar. Proef af en toe, met een schone lepel. Zet in de koelkast zodra de kool naar jouw smaak is. Door de kou vertraagt de fermentatie en blijft de smaak enigszins gelijk. Je kunt de kool in de koelkast 3 weken bewaren.
Rode zuurkool
Zuurkool wit? Nou nee hoor, vandaag maken we 'm rood! Hoe? Door rodekool in te maken.
bijgerecht
null personen
25 kcal
30 min. bereiden
Aan de slag
Verwijder de buitenste, bruine bladeren van de rodekool maar bewaar 1 blad. Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde stronk. Snijd hem met behulp van de keukenmachine of mandoline in flinterdunne reepjes, of doe dit met een scherp mes. Meng de kool met het zout in een ruime mengkom. Kneed en kneus met schone handen de kool stevig, ongeveer 5 min., tot de kool zachter wordt en wat van zijn sap loslaat. Zet 5 min. opzij en herhaal dit 2 keer.
Vul de pot met de kool, eventueel gemengd met een of meerdere smaakmakers (zie tip). Druk aan en zorg dat de pot tot aan de rand gevuld is. Giet het vrijgekomen sap van de kool in de pot. Vul eventueel aan met meer koud water, zodat de kool zo’n 2 cm onder water staat. Dek af met het ongesneden koolblad. Vul een plastic zakje met water en leg dat op het koolblad.
Doe de pot dicht en zet weg op kamertemperatuur, maar niet in de zon. Check regelmatig of de kool nog onder water staat. Mocht er witte schimmel ontstaan, schep dit dan weg met een schone lepel. Open de pot regelmatig om ervoor te zorgen dat er niet teveel druk op komt te staan. De zuurkool is na zo’n 2 weken klaar. Proef af en toe, met een schone lepel. Zet in de koelkast zodra de kool naar jouw smaak is. Door de kou vertraagt de fermentatie en blijft de smaak enigszins gelijk. Je kunt de kool in de koelkast 3 weken bewaren.
bereidingstip:
algemeen:
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg rodekool
22½ g zout
Dit heb je nodig
mandoline of keukenmachine
gesteriliseerde afsluitbare pot van 1.5 liter (zonder rubberen band)
afsluitbare zak