Kersttaart
Gelukkig is deze feestelijke kersttaart geen kleintje. Hij smaakt altijd naar meer en is ideaal voor een groot gezelschap.
Aan de slag
Maak eerst de sinaasappelcurd. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van 1 sinaasappel. Pers het sap uit van 1,5 sinaasappels. Doe het sinaasappelrasp, 120 ml sinaasappelsap, 100 g boter en 125 g suiker in een hittebestendige kom. Verwarm het mengsel au-bain marie tot de boter gesmolten is.
Splits 5 eieren. De eiwitten worden niet gebruikt. Haal de kom van de pan, voeg de eidooiers toe aan het botermengsel en roer het goed. Zet de kom terug op de pan met water en blijf al roerend au-bain marie verwarmen tot het mengsel dikker wordt, dit duurt ca. 20-25 min. Je kunt controleren of de curd goed is door een spatel in het mengsel te dopen. Haal eruit en trek er met je vinger een streep over. Als de curd niet meer doorloopt, is hij goed. Laat niet koken. Haal de sinaasappelcurd van het vuur en giet door een zeef.
Laat het blaadje gelatine weken in wat koud water. Knijp het blaadje gelatine uit en roer door de warme sinaasappelcurd. Voeg een takje rozemarijn toe en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 165 °C. Klop met een handmixer de rest van de boter 5 min. luchtig met 375 g suiker. Voeg al kloppend een voor een de rest van de eieren toe. Doe het zout en zelfrijzend bakmeel erbij en meng in 2 min. tot een beslag.
Vet de springvormen in met boter en bekleed de bodems met bakpapier. Verdeel het beslag over de springvormen, strijk glad en bak de cakes 20-25 min. in de oven. Ze zijn gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cakes helemaal afkoelen.
Klop de mascarpone met 100 g suiker in 5 min. luchtig. Roer de rest van het sinaasappelsap, sinaasappelrasp en de vanille erdoor. Zet tot gebruik in de koelkast. Bouw de taart. Haal het takje rozemarijn uit de curd. Besmeer een van de cakes met sinaasappelcurd en leg op een taartstandaard of mooi bord. Herhaal met de tweede en derde cake.
Bestrijk de cake rondom met het mascarpone-vanillemengsel. Snijd de overgebleven sinaasappel in plakken. Halveer de helft van de plakken. Versier de taart rondom met halve plakken sinaasappel en leg de rest van de hele plakken bovenop. Haal de rest van de takjes rozemarijn door water en bestrooi ze rondom met de rest van de suiker. Leg de takjes op de taart.
Kersttaart
Gelukkig is deze feestelijke kersttaart geen kleintje. Hij smaakt altijd naar meer en is ideaal voor een groot gezelschap.
nagerecht
null personen
820 kcal
45 min. bereiden
20 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Maak eerst de sinaasappelcurd. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van 1 sinaasappel. Pers het sap uit van 1,5 sinaasappels. Doe het sinaasappelrasp, 120 ml sinaasappelsap, 100 g boter en 125 g suiker in een hittebestendige kom. Verwarm het mengsel au-bain marie tot de boter gesmolten is.
Splits 5 eieren. De eiwitten worden niet gebruikt. Haal de kom van de pan, voeg de eidooiers toe aan het botermengsel en roer het goed. Zet de kom terug op de pan met water en blijf al roerend au-bain marie verwarmen tot het mengsel dikker wordt, dit duurt ca. 20-25 min. Je kunt controleren of de curd goed is door een spatel in het mengsel te dopen. Haal eruit en trek er met je vinger een streep over. Als de curd niet meer doorloopt, is hij goed. Laat niet koken. Haal de sinaasappelcurd van het vuur en giet door een zeef.
Laat het blaadje gelatine weken in wat koud water. Knijp het blaadje gelatine uit en roer door de warme sinaasappelcurd. Voeg een takje rozemarijn toe en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 165 °C. Klop met een handmixer de rest van de boter 5 min. luchtig met 375 g suiker. Voeg al kloppend een voor een de rest van de eieren toe. Doe het zout en zelfrijzend bakmeel erbij en meng in 2 min. tot een beslag.
Vet de springvormen in met boter en bekleed de bodems met bakpapier. Verdeel het beslag over de springvormen, strijk glad en bak de cakes 20-25 min. in de oven. Ze zijn gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cakes helemaal afkoelen.
Klop de mascarpone met 100 g suiker in 5 min. luchtig. Roer de rest van het sinaasappelsap, sinaasappelrasp en de vanille erdoor. Zet tot gebruik in de koelkast. Bouw de taart. Haal het takje rozemarijn uit de curd. Besmeer een van de cakes met sinaasappelcurd en leg op een taartstandaard of mooi bord. Herhaal met de tweede en derde cake.
Bestrijk de cake rondom met het mascarpone-vanillemengsel. Snijd de overgebleven sinaasappel in plakken. Halveer de helft van de plakken. Versier de taart rondom met halve plakken sinaasappel en leg de rest van de hele plakken bovenop. Haal de rest van de takjes rozemarijn door water en bestrooi ze rondom met de rest van de suiker. Leg de takjes op de taart.
serveertip:
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
475 g ongezouten roomboter
2½ sinaasappels
610 g fijne kristalsuiker
11 middelgrote eieren
1 blaadje witte gelatine
4 takjes verse rozemarijn
1 mespunt zout
375 g zelfrijzend bakmeel
400 g mascarpone
1 el vanille-extract
Dit heb je nodig
handmixer
bakpapier
springvorm (ø 20 cm )