Ingelegde zalm met biet en blini's
Door smaakmakers als jeneverbes en verse kruiden wordt dit gerechtje met ingelegde zalm onweerstaanbaar. De biet zorgt naast een zoetje ook voor een prachtige knalkleur.
Aan de slag
Schil de rauwe rode bieten en rasp grof. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Kneus de jeneverbessen. Meng de biet met het sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de jeneverbessen, het zeezout, de suiker en gin.
Dep de zalm droog en bestrooi rondom met het selderijblad. Verdeel de helft van het bietenmengsel over een ovenschaal. Leg de zalm erop en verdeel de rest van het bietenmengsel erover. Dek af met vershoudfolie. Zet de tweede ovenschaal op de vis. Zet er voor het gewicht blikken of iets anders zwaars in (evenredig over de schaal verdeeld) en zet 24 uur in de koelkast.
Doe de poffertjesmix in een kom en voeg al roerend met een garde eerst de melk en dan de eieren, peper en eventueel zout toe.
Verhit ⅓ van de boter in een grote koekenpan en bak 8 blini’s (kleine pannenkoekjes) in 3 min. goudbruin en gaar. Keer na 2 min. Herhaal 2 keer met de rest van de boter en de rest van het beslag (per 8 personen). Leg alle blini’s op een grote serveerschaal.
Schil de chioggiabiet en schaaf met een dunschiller of kaasschaaf in flinterdunne plakjes. Leg op de schaal bij de blini’s. Doe de crème fraîche in een bakje en zet met de zalmeitjes ook op de schaal bij de blini’s.
Neem de zalm uit de ovenschaal en veeg het bietenmengsel er met keukenpapier goed af. Snijd de zalm in dunne plakjes en leg op een grote schaal. Verdeel de waterkers eromheen en serveer met de blini’s.
Ingelegde zalm met biet en blini's
Door smaakmakers als jeneverbes en verse kruiden wordt dit gerechtje met ingelegde zalm onweerstaanbaar. De biet zorgt naast een zoetje ook voor een prachtige knalkleur.
voorgerecht
null personen
515 kcal
45 min. bereiden
1440 min. wachten
Aan de slag
Schil de rauwe rode bieten en rasp grof. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Kneus de jeneverbessen. Meng de biet met het sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de jeneverbessen, het zeezout, de suiker en gin.
Dep de zalm droog en bestrooi rondom met het selderijblad. Verdeel de helft van het bietenmengsel over een ovenschaal. Leg de zalm erop en verdeel de rest van het bietenmengsel erover. Dek af met vershoudfolie. Zet de tweede ovenschaal op de vis. Zet er voor het gewicht blikken of iets anders zwaars in (evenredig over de schaal verdeeld) en zet 24 uur in de koelkast.
Doe de poffertjesmix in een kom en voeg al roerend met een garde eerst de melk en dan de eieren, peper en eventueel zout toe.
Verhit ⅓ van de boter in een grote koekenpan en bak 8 blini’s (kleine pannenkoekjes) in 3 min. goudbruin en gaar. Keer na 2 min. Herhaal 2 keer met de rest van de boter en de rest van het beslag (per 8 personen). Leg alle blini’s op een grote serveerschaal.
Schil de chioggiabiet en schaaf met een dunschiller of kaasschaaf in flinterdunne plakjes. Leg op de schaal bij de blini’s. Doe de crème fraîche in een bakje en zet met de zalmeitjes ook op de schaal bij de blini’s.
Neem de zalm uit de ovenschaal en veeg het bietenmengsel er met keukenpapier goed af. Snijd de zalm in dunne plakjes en leg op een grote schaal. Verdeel de waterkers eromheen en serveer met de blini’s.
bereidingstip:
bewaartip:
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
400 g rauwe rode bieten
1 sinaasappel
4 jeneverbessen
2 el grof zeezout
1 el fijne kristalsuiker
75 ml gin
650 g verse zalmfilets
2 el gedroogd selderijblad
400 g poffertjesmix
300 ml volle melk
2 middelgrote eieren
60 g ongezouten roomboter
150 g Chioggia bieten
125 g crème fraîche
50 g wilde-zalmeitjes
37½ g waterkers
Dit heb je nodig
rasp
ovenschalen (20 x 30 cm)
keukenpapier
vershoudfolie
garde
dunschiller