Griekse moussaka met aubergine en gehakt
Haal een vleugje Griekse keuken in huis; met deze ovenschotel rijk aan aardappel, groenten en smaken.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in de hapjespan en bak de knoflook en het gehakt met de oregano en kaneel in 5 min. rul. Voeg de passata toe en laat 10 min. zonder deksel op de pan op laag vuur stoven. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm en bestrooi met het zout. Verhit de olie in de grote koekenpan en bak de helft van de aubergine in 6 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de olie en de rest van de aubergine.
Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem toe. Laat al roerend met een garde op laag vuur 3 min. garen (roux). Voeg al roerend de melk in delen toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Laat op laag vuur al roerend in 5 min. koken tot een dikke gebonden saus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Vet de ovenschaal in met de rest van de olie. Verdeel achtereenvolgens de aardappelschijfjes, gehaktsaus, aubergine en bechamel over de ovenschaal. Eindig met de bechamel. Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven gaar. Snijd de peterselie fijn en strooi over de moussaka.
Griekse moussaka met aubergine en gehakt
Haal een vleugje Griekse keuken in huis; met deze ovenschotel rijk aan aardappel, groenten en smaken.
hoofdgerecht
null personen
600 kcal
25 min. bereiden
35 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in de hapjespan en bak de knoflook en het gehakt met de oregano en kaneel in 5 min. rul. Voeg de passata toe en laat 10 min. zonder deksel op de pan op laag vuur stoven. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm en bestrooi met het zout. Verhit de olie in de grote koekenpan en bak de helft van de aubergine in 6 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de olie en de rest van de aubergine.
Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem toe. Laat al roerend met een garde op laag vuur 3 min. garen (roux). Voeg al roerend de melk in delen toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Laat op laag vuur al roerend in 5 min. koken tot een dikke gebonden saus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Vet de ovenschaal in met de rest van de olie. Verdeel achtereenvolgens de aardappelschijfjes, gehaktsaus, aubergine en bechamel over de ovenschaal. Eindig met de bechamel. Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven gaar. Snijd de peterselie fijn en strooi over de moussaka.
algemeen:
bewaartip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 tenen knoflook
4 el milde olijfolie
500 g rundergehakt
1 el gedroogde oregano
1 tl gemalen kaneel
690 g passata di pomodoro
2 aubergines
½ tl zout
60 g ongezouten roomboter
60 g tarwebloem
500 ml halfvolle melk
800 g duopak aardappelschijfjes
15 g verse peterselie