Vegetarische moussaka
Heb je zin in moussaka, maar dan vega? In dit recept wordt rulgebakken tofu gebruikt in plaats van (lams)gehakt in de traditionele Griekse versie.
Aan de slag
Verwarm de oven op 180 °C. Verhit ¼ van de olie in een koekenpan, bak de vegan rulstukjes met de oregano en kaneel in 2 min. knapperig. Voeg de passata toe en laat 10 min. zonder deksel op laag vuur koken. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd ondertussen de aubergines in plakken van 1 cm en bestrooi met zout. Verhit ¼ van de olie in een grote koekenpan en bak de helft van de aubergine in 4 min goudbruin. Herhaal met nog een keer ¼ van de olie en de rest van de aubergine. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem toe. Laat al roerend met een garde op laag vuur 3 min. garen (roux). Voeg al roerend de melk in delen toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Laat op laag vuur al roerend in 5 min. koken tot een dikke gebonden saus. Voeg de kaas toe en laat smelten. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Vet de ovenschaal in met de rest van de olie en schep de helft van het gehakt in de ovenschaal. Verdeel de helft van de aubergine en aardappelschijfjes erover. Bestrooi met peper en zout. Schenk de helft van de kaassaus erover. Herhaal dit met de andere helft van de ingrediënten. Bak de moussaka in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
Snijden
Instructievideo - 02:22 min.
Vegetarische moussaka
Heb je zin in moussaka, maar dan vega? In dit recept wordt rulgebakken tofu gebruikt in plaats van (lams)gehakt in de traditionele Griekse versie.
hoofdgerecht
null personen
500 kcal
25 min. bereiden
35 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven op 180 °C. Verhit ¼ van de olie in een koekenpan, bak de vegan rulstukjes met de oregano en kaneel in 2 min. knapperig. Voeg de passata toe en laat 10 min. zonder deksel op laag vuur koken. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd ondertussen de aubergines in plakken van 1 cm en bestrooi met zout. Verhit ¼ van de olie in een grote koekenpan en bak de helft van de aubergine in 4 min goudbruin. Herhaal met nog een keer ¼ van de olie en de rest van de aubergine. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem toe. Laat al roerend met een garde op laag vuur 3 min. garen (roux). Voeg al roerend de melk in delen toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Laat op laag vuur al roerend in 5 min. koken tot een dikke gebonden saus. Voeg de kaas toe en laat smelten. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Vet de ovenschaal in met de rest van de olie en schep de helft van het gehakt in de ovenschaal. Verdeel de helft van de aubergine en aardappelschijfjes erover. Bestrooi met peper en zout. Schenk de helft van de kaassaus erover. Herhaal dit met de andere helft van de ingrediënten. Bak de moussaka in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
4 el milde olijfolie
375 g vegan rulstukjes
1 el gedroogde oregano
1 tl gemalen kaneel
690 g passata di pomodoro
2 aubergines
60 g ongezouten roomboter
60 g tarwebloem
500 ml halfvolle melk
50 g biologische geraspte belegen kaas 50+
Dit heb je nodig
ovenschaal (25 x 35 cm)