Homemade moussaka met kruiden
Rijk aan specerijen en groenten: toprecept uit de Griekse keuken
Aan de slag
Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 min.
Verwarm ondertussen de melk in een steelpan. Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook. Voeg de heft van de laurierblaadjes, peper en eventueel zout toe en laat 3-5 min. op laag vuur koken. Klop de eieren los. Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui. Smelt de rest van de boter in een hapjespan en fruit de knoflook en ui 1 min. Voeg het gehakt, de rest van de laurierblaadjes, de kaneel en nootmuskaat toe en bak in 5 min. op middelhoog vuur rul. Voeg de passata, peper en eventueel zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakken van een 1/2 cm. Kook in water met eventueel zout in 5 min. beetgaar. Giet af.
Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1 cm. Verhit 2 el olie (per 4 personen) in een grote koekenpan en bak de aubergine in delen goudbruin in ca. 4 min. goudbruin. Keer halverwege. Doe tussendoor nog 2 el olie (per 4 personen) in de pan. Laat uitlekken op keukenpapier.
Vet de ovenschaal in met de rest van de olie. Verdeel de aubergine over de ovenschaal en leg hierop de aardappel, gehaktsaus en bechamelsaus. Bak in ca. 35 min. in de oven.
Moussaka
Instructievideo - 04:54 min.
Homemade moussaka met kruiden
Rijk aan specerijen en groenten: toprecept uit de Griekse keuken
hoofdgerecht
null personen
835 kcal
45 min. bereiden
35 min. oventijd
Aan de slag
Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 min.
Verwarm ondertussen de melk in een steelpan. Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook. Voeg de heft van de laurierblaadjes, peper en eventueel zout toe en laat 3-5 min. op laag vuur koken. Klop de eieren los. Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui. Smelt de rest van de boter in een hapjespan en fruit de knoflook en ui 1 min. Voeg het gehakt, de rest van de laurierblaadjes, de kaneel en nootmuskaat toe en bak in 5 min. op middelhoog vuur rul. Voeg de passata, peper en eventueel zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakken van een 1/2 cm. Kook in water met eventueel zout in 5 min. beetgaar. Giet af.
Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1 cm. Verhit 2 el olie (per 4 personen) in een grote koekenpan en bak de aubergine in delen goudbruin in ca. 4 min. goudbruin. Keer halverwege. Doe tussendoor nog 2 el olie (per 4 personen) in de pan. Laat uitlekken op keukenpapier.
Vet de ovenschaal in met de rest van de olie. Verdeel de aubergine over de ovenschaal en leg hierop de aardappel, gehaktsaus en bechamelsaus. Bak in ca. 35 min. in de oven.
vegatip:
bewaartip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
75 g ongezouten roomboter
50 g tarwebloem
600 ml halfvolle melk
2 gedroogde laurierblaadjes
2 middelgrote eieren
2 tenen knoflook
1 middelgrote ui
400 g rundergehakt
2 tl gemalen kaneel
2 tl gemalen nootmuskaat
690 ml biologische passata di pomodoro
3 grote kruimige aardappelen
2 aubergines
4½ el milde olijfolie
Dit heb je nodig
ovenschaal (25 x 25 cm)