Moussaka met zoete aardappel
Moussaka met een twist: eigenaardig lekker!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoete aardappelen en kook 15 min. Laat wat afkoelen en snijd in plakken van een ½ cm dik. Snipper ondertussen de ui fijn. Hak de knoflook fijn.
Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan en fruit de ui en knoflook 5 min. op laag vuur. Zet het vuur middelhoog, voeg het gehakt met de kaneel en oregano toe en bak in 5 min. rul. Zet het vuur laag en voeg de tomatenpuree, wijn en het water toe. Laat op laag vuur 30 min. zonder deksel pruttelen. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van een ½ cm dik. Bestrijk de plakken met behulp van het bakkwastje aan beide kanten met de rest van de olie. Bestrooi met peper en eventueel zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat in ca. 20 min. gaar worden in de oven. Keer halverwege om.
Smelt ondertussen de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en laat 5 min. garen op laag vuur (roux). Voeg al roerend met een garde de melk toe, breng al roerend aan de kook en laat op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Rasp de kaas en voeg toe aan de bechamelsaus. Breng op smaak met peper, eventueel zout en de geraspte nootmuskaat. Haal van het vuur. Klop de eieren los en roer door de saus.
Verdeel achtereenvolgens ⅓ van de aubergineplakken, ⅓ van de zoete aardappel en de helft van het vlees over de ovenschaal. Herhaal. Eindig met de rest van de aubergine en de rest van de aardappel. Verdeel de saus erover en bak ca. 45 min. in de oven. Laat voor serveren 15 min. afkoelen.
Moussaka met zoete aardappel
Moussaka met een twist: eigenaardig lekker!
hoofdgerecht
null personen
970 kcal
45 min. bereiden
15 min. wachten
65 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoete aardappelen en kook 15 min. Laat wat afkoelen en snijd in plakken van een ½ cm dik. Snipper ondertussen de ui fijn. Hak de knoflook fijn.
Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan en fruit de ui en knoflook 5 min. op laag vuur. Zet het vuur middelhoog, voeg het gehakt met de kaneel en oregano toe en bak in 5 min. rul. Zet het vuur laag en voeg de tomatenpuree, wijn en het water toe. Laat op laag vuur 30 min. zonder deksel pruttelen. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van een ½ cm dik. Bestrijk de plakken met behulp van het bakkwastje aan beide kanten met de rest van de olie. Bestrooi met peper en eventueel zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat in ca. 20 min. gaar worden in de oven. Keer halverwege om.
Smelt ondertussen de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en laat 5 min. garen op laag vuur (roux). Voeg al roerend met een garde de melk toe, breng al roerend aan de kook en laat op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Rasp de kaas en voeg toe aan de bechamelsaus. Breng op smaak met peper, eventueel zout en de geraspte nootmuskaat. Haal van het vuur. Klop de eieren los en roer door de saus.
Verdeel achtereenvolgens ⅓ van de aubergineplakken, ⅓ van de zoete aardappel en de helft van het vlees over de ovenschaal. Herhaal. Eindig met de rest van de aubergine en de rest van de aardappel. Verdeel de saus erover en bak ca. 45 min. in de oven. Laat voor serveren 15 min. afkoelen.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g zoete aardappelen
1 grote ui
3 tenen knoflook
4 el milde olijfolie
500 g rundergehakt
1½ tl gemalen kaneel
2 tl gedroogde oregano
70 g tomatenpuree in blik
150 ml rode wijn
150 ml water
2 aubergines
60 g ongezouten roomboter
60 g tarwebloem
500 volle melk
100 g Pecorino Romano
¼ tl nootmuskaatnoot
2 middelgrote eieren
Dit heb je nodig
bakkwastje
bakpapier
ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)