Babka met chocolade en hazelnoten
Zin om je bezoek eens echt te verwennen? Serveer ze dit heerlijk lichte, zoete chocoladebrood. Maar... begin wel op tijd.
Aan de slag
Laat de helft van de boter op kamertemperatuur komen en snijd in blokjes van 2 cm. Meng de gist met 60 ml lauwwarm water (per 15 porties). Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Meng de bloem, 50 g suiker (per 15 porties) en het sinaasappelrasp in de kom van de keukenmachine met deeghaak. Voeg de eieren en het water met gist toe en mix ca. 3 min. tot alles in gemengd.
Voeg het zout aan het deeg toe en voeg in porties de blokjes boter toe. Meng ca. 10 min. tot het deeg alle boter heeft opgenomen. Vet een schone kom in met de helft van de olie, doe het deeg erin en dek de kom af met vershoudfolie. Zet minimaal 12 uur in de koelkast.
Zet een kom in een pan met een klein laagje kokend water (de kom mag het water niet raken). Voeg de chocolade en de rest van de boter toe aan de kom laat smelten (au-bain marie). Zeef ondertussen de poedersuiker met het cacaopoeder. Voeg toe aan het mengsel en roer tot een homogene massa. Hak de hazelnoten zo fijn mogelijk. Vet het cakeblik in met de rest van de olie en bestuif met wat bloem.
Bestrooi het werkblad royaal met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 40 x 30 cm. Smeer het chocolademengsel gelijkmatig uit over het deeg, maar houd 2 cm van de randen vrij. Strooi de hazelnoten over het deeg. Smeer de randen in met een beetje water. Rol het deeg vanaf de kortste zijde op. Leg op een plank en laat 15 min. in de koelkast iets opstijven.
Snijd van elke kant voorzichtig 2 à 3 cm van de rol af (dit wordt niet gebruikt). Snijd de rol met een broodmes in de lengte doormidden zodat je twee helften hebt waarin je alle laagjes ziet. Leg de twee helften met de snijkant naar boven in een kruis over elkaar. Draai het deeg aan de bovenkant en onderkant van het kruis om elkaar heen en maak de uiteinden aan elkaar vast.
Leg de babka voorzichtig in de vorm. Dek het cakeblik af met vershoudfolie en laat nog 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe ondertussen de rest van het water en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat doorkoken tot de suiker is opgelost. Laat de suikersiroop afkoelen. Verwijder de vershoudfolie en bak de babka in het midden van de oven in ca. 25-30 min. gaar.
Controleer met de satéprikker of de babka gaar is: steek de prikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon uit, dan is hij gaar. Haal de babka uit de oven en smeer meteen in met de suikersiroop. Laat de babka 5 min. afkoelen, haal uit het bakblik en laat in ca. 1 uur op een rooster volledig afkoelen.
Babka met chocolade en hazelnoten
Zin om je bezoek eens echt te verwennen? Serveer ze dit heerlijk lichte, zoete chocoladebrood. Maar... begin wel op tijd.
null porties
265 kcal
60 min. bereiden
840 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Laat de helft van de boter op kamertemperatuur komen en snijd in blokjes van 2 cm. Meng de gist met 60 ml lauwwarm water (per 15 porties). Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Meng de bloem, 50 g suiker (per 15 porties) en het sinaasappelrasp in de kom van de keukenmachine met deeghaak. Voeg de eieren en het water met gist toe en mix ca. 3 min. tot alles in gemengd.
Voeg het zout aan het deeg toe en voeg in porties de blokjes boter toe. Meng ca. 10 min. tot het deeg alle boter heeft opgenomen. Vet een schone kom in met de helft van de olie, doe het deeg erin en dek de kom af met vershoudfolie. Zet minimaal 12 uur in de koelkast.
Zet een kom in een pan met een klein laagje kokend water (de kom mag het water niet raken). Voeg de chocolade en de rest van de boter toe aan de kom laat smelten (au-bain marie). Zeef ondertussen de poedersuiker met het cacaopoeder. Voeg toe aan het mengsel en roer tot een homogene massa. Hak de hazelnoten zo fijn mogelijk. Vet het cakeblik in met de rest van de olie en bestuif met wat bloem.
Bestrooi het werkblad royaal met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 40 x 30 cm. Smeer het chocolademengsel gelijkmatig uit over het deeg, maar houd 2 cm van de randen vrij. Strooi de hazelnoten over het deeg. Smeer de randen in met een beetje water. Rol het deeg vanaf de kortste zijde op. Leg op een plank en laat 15 min. in de koelkast iets opstijven.
Snijd van elke kant voorzichtig 2 à 3 cm van de rol af (dit wordt niet gebruikt). Snijd de rol met een broodmes in de lengte doormidden zodat je twee helften hebt waarin je alle laagjes ziet. Leg de twee helften met de snijkant naar boven in een kruis over elkaar. Draai het deeg aan de bovenkant en onderkant van het kruis om elkaar heen en maak de uiteinden aan elkaar vast.
Leg de babka voorzichtig in de vorm. Dek het cakeblik af met vershoudfolie en laat nog 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe ondertussen de rest van het water en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat doorkoken tot de suiker is opgelost. Laat de suikersiroop afkoelen. Verwijder de vershoudfolie en bak de babka in het midden van de oven in ca. 25-30 min. gaar.
Controleer met de satéprikker of de babka gaar is: steek de prikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon uit, dan is hij gaar. Haal de babka uit de oven en smeer meteen in met de suikersiroop. Laat de babka 5 min. afkoelen, haal uit het bakblik en laat in ca. 1 uur op een rooster volledig afkoelen.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
150 g ongezouten roomboter
3½ g instant gist
110 ml lauwwarm water
1 sinaasappel
250 g patent tarwebloem
130 g fijne kristalsuiker
2 middelgrote eieren
½ tl zout
1 el arachideolie
100 g pure chocolade 70%
50 g poedersuiker
15 g cacaopoeder
50 g hazelnoten
Dit heb je nodig
keukenmachine met deeghaak
vershoudfolie
cakeblik (25 x 10 cm)
deegroller
satéprikker