Perzische yoghurtsoep
Ash-e doogh is de officiële naam van deze Perzische maaltijdsoep.
Aan de slag
Snipper de ui. Snijd de helft van de knoflook fijn. Verhit 3/5 van de boter in een soeppan en fruit de ui en gesneden knoflook 6 min. op laag vuur. Snijd ondertussen de rest van de knoflook in flinterdunne plakjes. Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de plakjes knoflook op laag vuur lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en houd apart. Doe de kikkererwten in een zeef, spoel af en laat uitlekken.
Voeg de rijst toe aan het uimengsel in de soeppan. Roerbak 1 min., voeg vervolgens het water toe en doe de uitgelekte kikkererwten erbij. Breng aan de kook en laat het rijstmengsel 15 min. garen. Roer af en toe.
Snijd ondertussen de koriander en peterselie fijn. Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd fijn. Snijd de bosui in ringetjes. Voeg de kruiden en bosui toe aan de soeppan.
Doe de maizena in een kommetje en voeg wat water toe. Meng door elkaar en roer vervolgens door de yoghurt. Schenk het mengsel al roerend in de pan. Laat het geheel al roerend op laag vuur binden. Laat de soep niet koken, maar houd ’m tegen het kookpunt aan, zodat de yoghurt niet kan schiften. Breng de yoghurtsoep op smaak met peper en zout.
Boen de citroen schoon. Schep de soep in kommen of diepe borden, voeg de gebakken knoflook toe, rasp wat citroenschil erboven en bestrooi met wat extra zwarte peper.
Perzische yoghurtsoep
Ash-e doogh is de officiële naam van deze Perzische maaltijdsoep.
hoofdgerecht
null personen
295 kcal
35 min. bereiden
15 min. wachten
Aan de slag
Snipper de ui. Snijd de helft van de knoflook fijn. Verhit 3/5 van de boter in een soeppan en fruit de ui en gesneden knoflook 6 min. op laag vuur. Snijd ondertussen de rest van de knoflook in flinterdunne plakjes. Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de plakjes knoflook op laag vuur lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en houd apart. Doe de kikkererwten in een zeef, spoel af en laat uitlekken.
Voeg de rijst toe aan het uimengsel in de soeppan. Roerbak 1 min., voeg vervolgens het water toe en doe de uitgelekte kikkererwten erbij. Breng aan de kook en laat het rijstmengsel 15 min. garen. Roer af en toe.
Snijd ondertussen de koriander en peterselie fijn. Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd fijn. Snijd de bosui in ringetjes. Voeg de kruiden en bosui toe aan de soeppan.
Doe de maizena in een kommetje en voeg wat water toe. Meng door elkaar en roer vervolgens door de yoghurt. Schenk het mengsel al roerend in de pan. Laat het geheel al roerend op laag vuur binden. Laat de soep niet koken, maar houd ’m tegen het kookpunt aan, zodat de yoghurt niet kan schiften. Breng de yoghurtsoep op smaak met peper en zout.
Boen de citroen schoon. Schep de soep in kommen of diepe borden, voeg de gebakken knoflook toe, rasp wat citroenschil erboven en bestrooi met wat extra zwarte peper.
algemeen:
bewaartip:
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 middelgrote ui
4 tenen knoflook
25 g ongezouten roomboter
400 g kikkererwten in blik
100 g basmatirijst
600 ml kraanwater
15 g verse koriander
15 g verse platte peterselie
3 takjes verse munt
3 bosuitjes
1 el maizena
400 g volle yoghurt
1 citroen
Dit heb je nodig
keukenpapier