Gevulde kalkoen met paddenstoelen & pancetta
Een gerecht dat niet kan ontbreken met kerst. Dit jaar met een vulling van paddenstoelen, pistache en pancetta.
Aan de slag
Neem de kalkoen 30 min. voor bereiding uit de koelkast. Snipper ondertussen de sjalot. Haal de blaadjes van de kruiden uit de paddenstoelenmix en snijd fijn. Snijd de paddestoelen grof. Hak de noten grof. Snijd de pancetta fijn. Verhit ⅓ van de olie in een grote koekenpan en bak de pancetta en sjalot 2 min. op laag vuur. Zet het vuur hoog en bak de paddenstoelen 2 min. mee. Voeg de fijngehakte kruiden toe en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de korstjes van de boterhammen. Rooster het brood in een broodrooster en snijd in blokjes van 1 cm. Meng het kipgehakt met het brood, de noten en het paddenstoelen-pancettamengsel. Vul de kalkoen ermee.
Wrijf de kalkoen in met de rest van de olie en bestrooi hem met peper en zout. Zet de kalkoen in de ovenschaal of braadslee met de borst naar beneden en laat in ca. 1½ uur goudbruin en gaar worden. Keer na 45 min. om. Controleer met de vleesthermometer in het midden van de vulling of de kalkoen gaar is, de temperatuur moet 70 °C zijn. Haal de kalkoen uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 15 min. rusten voordat je hem aansnijdt.
Kalkoen snijden
Instructievideo - 01:34 min.
Gevulde kalkoen met paddenstoelen & pancetta
Een gerecht dat niet kan ontbreken met kerst. Dit jaar met een vulling van paddenstoelen, pistache en pancetta.
hoofdgerecht
null personen
485 kcal
25 min. bereiden
15 min. wachten
90 min. oventijd
Aan de slag
Neem de kalkoen 30 min. voor bereiding uit de koelkast. Snipper ondertussen de sjalot. Haal de blaadjes van de kruiden uit de paddenstoelenmix en snijd fijn. Snijd de paddestoelen grof. Hak de noten grof. Snijd de pancetta fijn. Verhit ⅓ van de olie in een grote koekenpan en bak de pancetta en sjalot 2 min. op laag vuur. Zet het vuur hoog en bak de paddenstoelen 2 min. mee. Voeg de fijngehakte kruiden toe en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de korstjes van de boterhammen. Rooster het brood in een broodrooster en snijd in blokjes van 1 cm. Meng het kipgehakt met het brood, de noten en het paddenstoelen-pancettamengsel. Vul de kalkoen ermee.
Wrijf de kalkoen in met de rest van de olie en bestrooi hem met peper en zout. Zet de kalkoen in de ovenschaal of braadslee met de borst naar beneden en laat in ca. 1½ uur goudbruin en gaar worden. Keer na 45 min. om. Controleer met de vleesthermometer in het midden van de vulling of de kalkoen gaar is, de temperatuur moet 70 °C zijn. Haal de kalkoen uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 15 min. rusten voordat je hem aansnijdt.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2½ kg kalkoenen
1 sjalot
150 g paddenstoelen voor risotto
95 g gepelde pistachenoten
50 g pancetta
3 el traditionele olijfolie
2 sneetjes speltbrood
300 g kipgehakt gekruid
Dit heb je nodig
broodrooster
ovenschaal of braadslee
vleesthermometer