Kalkoen gevuld met paddenstoelen
Traditioneel lekker, deze goedgevulde kalkoen. Zo maak je zeker indruk bij het kerstdiner.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Hak de walnoten grof en snijd de paddenstoelen in stukjes. Verwijder de korstjes van het brood en snijd het brood in stukjes. Snijd de knoflook fijn en meng met de paddenstoelen, noten, het brood, de tijm en de helft van de olie. Verwijder het elastiek van de kalkoen en vul de holte met het paddenstoelenmengsel.
Verhit de boter in een steelpan en laat vervolgens 5 min. afkoelen. Voeg de rest van de olie toe aan de gesmolten boter en bestrijk met een bakkwast de kalkoen met het boter-oliemengsel. Bestrooi met peper en bedek de borst van de kalkoen met de plakjes ontbijtspek. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee.
Bak de kalkoen in het midden van de oven in ca. 1 uur en 40 min. gaar. Controleer vanaf 1 uur en 20 min. regelmatig op gaarheid. Steek daarvoor de vleesthermometer in de borst en het dikste deel van de dij. De kalkoen is gaar als de thermometer op die plekken 70 °C aangeeft.
Neem de kalkoen uit de oven en laat nog 15 min. rusten voor het aansnijden.
Kalkoen gevuld met paddenstoelen
Instructievideo - 03:47 min.
Kalkoen gevuld met paddenstoelen
Traditioneel lekker, deze goedgevulde kalkoen. Zo maak je zeker indruk bij het kerstdiner.
hoofdgerecht
null personen
695 kcal
20 min. bereiden
15 min. wachten
100 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Hak de walnoten grof en snijd de paddenstoelen in stukjes. Verwijder de korstjes van het brood en snijd het brood in stukjes. Snijd de knoflook fijn en meng met de paddenstoelen, noten, het brood, de tijm en de helft van de olie. Verwijder het elastiek van de kalkoen en vul de holte met het paddenstoelenmengsel.
Verhit de boter in een steelpan en laat vervolgens 5 min. afkoelen. Voeg de rest van de olie toe aan de gesmolten boter en bestrijk met een bakkwast de kalkoen met het boter-oliemengsel. Bestrooi met peper en bedek de borst van de kalkoen met de plakjes ontbijtspek. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee.
Bak de kalkoen in het midden van de oven in ca. 1 uur en 40 min. gaar. Controleer vanaf 1 uur en 20 min. regelmatig op gaarheid. Steek daarvoor de vleesthermometer in de borst en het dikste deel van de dij. De kalkoen is gaar als de thermometer op die plekken 70 °C aangeeft.
Neem de kalkoen uit de oven en laat nog 15 min. rusten voor het aansnijden.
bereidingstip:
algemeen:
kookstaptip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
60 g ongebrande walnoten
200 g paddenstoelen-seizoensmelange
2 sneetjes witbrood
4 tenen knoflook
1 tl gedroogde tijm
4 el traditionele olijfolie
2½ kg kalkoenen
50 g ongezouten roomboter
150 g gerookt ontbijtspek
Dit heb je nodig
bakkwast
braadslee
vleesthermometer