Gebraden kalkoen
Geen kerst zonder kalkoen. Maar dan wel sappig en zo gaat dat zeker lukken.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verhit de boter in een steelpan. Laat van het vuur af 5 min. afkoelen. Voeg de olie toe. Verwijder het elastiek van de kalkoen. Bestrijk de kalkoen met behulp van de bakkwast met het boter-oliemengsel en bestrooi met peper en zout.
Leg in de braadslee met de borst naar beneden, zo blijft hij sappig. Zet in het midden van de oven. Bedruip de kalkoen elke 20 min. met een lepel met het bakvet. Dit voorkomt uitdrogen en houdt de kalkoen sappig. Keer na 1 uur en 45 min. de kalkoen om en braad nog 30 min.
Neem de kalkoen uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie. De vleessappen herverdelen zich dan, zodat het vlees lekker sappig blijft.
Kalkoen braden
Instructievideo - 06:32 min.
Gebraden kalkoen
Geen kerst zonder kalkoen. Maar dan wel sappig en zo gaat dat zeker lukken.
hoofdgerecht
null personen
505 kcal
10 min. bereiden
15 min. wachten
135 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verhit de boter in een steelpan. Laat van het vuur af 5 min. afkoelen. Voeg de olie toe. Verwijder het elastiek van de kalkoen. Bestrijk de kalkoen met behulp van de bakkwast met het boter-oliemengsel en bestrooi met peper en zout.
Leg in de braadslee met de borst naar beneden, zo blijft hij sappig. Zet in het midden van de oven. Bedruip de kalkoen elke 20 min. met een lepel met het bakvet. Dit voorkomt uitdrogen en houdt de kalkoen sappig. Keer na 1 uur en 45 min. de kalkoen om en braad nog 30 min.
Neem de kalkoen uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie. De vleessappen herverdelen zich dan, zodat het vlees lekker sappig blijft.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
100 g ongezouten roomboter
6 el traditionele olijfolie
1 kalkoen
Dit heb je nodig
braadslede