Gevulde kalkoen stap-voor-stap
Een gevulde kalkoen bereiden, is best een klusje. Zo lukt het iedereen!
Aan de slag
Vulling maken: Snijd en snipper de ui. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Schil en snijd de appel in kleine blokjes. Snijd de salieblaadjes fijn. Maal het brood in de keukenmachine tot kruim. Verwijder het vel van de braadworsten. Braad het gehakt in een koekenpan rul met de ui, bleekselderij en appel. Laat het gehaktmengsel afkoelen. Voeg het ei en de broodkruim toe en kneed het geheel tot een stevige massa.
Vullen en braden: Dep de kalkoen aan de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Stop het merendeel van de vulling in de kalkoen (niet te vol, want de vulling zet tijdens het bakken nog wat uit). Maak eventueel met de hand het vel langs de nek voorzichtig los, zonder het te beschadigen. Schuif ook wat vulling tussen het vel en vlees. Vouw het vel rond het gat en steek het vast met een cocktailprikker. Verpak de gevulde kalkoen in aluminiumfolie of een plastic zak en bewaar hem tot gebruik op een schaal onder in de koelkast. Neem de kalkoen bijtijds uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen, dit duurt minstens 1 uur. Meng de peper en eventueel zout en wrijf de kalkoen hiermee rondom in.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Smelt de boter en roer de olie erdoor. Schenk een deel ervan in de braadslede en leg de kalkoen er op de borst in. Schenk de rest van de boter erover en smeer die met de hand over de kalkoen, zodat alle delen royaal zijn ingevet. Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie (niet te strak, anders stooft de kalkoen). De folie beschermt tegen uitdrogen. Zet de braadslede op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven en braad de kalkoen in 2-2 1/2 uur goudbruin en gaar.
Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 °C. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. Verwijder de laatste 30 min. de aluminiumfolie en draai de kalkoen op zijn rug, zodat het vel op de borstkas bruin en krokant kan worden. Controleer of de kalkoen gaar is door in het dikste deel van het dijbeen een satépen of vleesvork te steken. De kalkoen is gaar als het vocht dat eruit druppelt helder is. Is het nog roze van kleur, laat de kalkoen dan nog een kwartier in de oven staan. Neem de braadslede uit de oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op een warme plaats minstens 15 min. rusten. Maak intussen de jus of saus (zie garnering). Snij de kalkoen aan tafel aan.
Gevulde kalkoen stap-voor-stap
Een gevulde kalkoen bereiden, is best een klusje. Zo lukt het iedereen!
hoofdgerecht
null personen
580 kcal
30 min. bereiden
210 min. wachten
Aan de slag
Vulling maken: Snijd en snipper de ui. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Schil en snijd de appel in kleine blokjes. Snijd de salieblaadjes fijn. Maal het brood in de keukenmachine tot kruim. Verwijder het vel van de braadworsten. Braad het gehakt in een koekenpan rul met de ui, bleekselderij en appel. Laat het gehaktmengsel afkoelen. Voeg het ei en de broodkruim toe en kneed het geheel tot een stevige massa.
Vullen en braden: Dep de kalkoen aan de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Stop het merendeel van de vulling in de kalkoen (niet te vol, want de vulling zet tijdens het bakken nog wat uit). Maak eventueel met de hand het vel langs de nek voorzichtig los, zonder het te beschadigen. Schuif ook wat vulling tussen het vel en vlees. Vouw het vel rond het gat en steek het vast met een cocktailprikker. Verpak de gevulde kalkoen in aluminiumfolie of een plastic zak en bewaar hem tot gebruik op een schaal onder in de koelkast. Neem de kalkoen bijtijds uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen, dit duurt minstens 1 uur. Meng de peper en eventueel zout en wrijf de kalkoen hiermee rondom in.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Smelt de boter en roer de olie erdoor. Schenk een deel ervan in de braadslede en leg de kalkoen er op de borst in. Schenk de rest van de boter erover en smeer die met de hand over de kalkoen, zodat alle delen royaal zijn ingevet. Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie (niet te strak, anders stooft de kalkoen). De folie beschermt tegen uitdrogen. Zet de braadslede op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven en braad de kalkoen in 2-2 1/2 uur goudbruin en gaar.
Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 °C. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. Verwijder de laatste 30 min. de aluminiumfolie en draai de kalkoen op zijn rug, zodat het vel op de borstkas bruin en krokant kan worden. Controleer of de kalkoen gaar is door in het dikste deel van het dijbeen een satépen of vleesvork te steken. De kalkoen is gaar als het vocht dat eruit druppelt helder is. Is het nog roze van kleur, laat de kalkoen dan nog een kwartier in de oven staan. Neem de braadslede uit de oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op een warme plaats minstens 15 min. rusten. Maak intussen de jus of saus (zie garnering). Snij de kalkoen aan tafel aan.
serveertip:
combinatietip:
combinatietip:
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
20 g verse salieblaadjes
3 stengels bleekselderij
1 ui
6 oud witbrood
250 g braadworsten
2 Goudreinette appels
1 middelgroot ei
1 kalkoen
2 el traditionele olijfolie
25 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
cocktailprikker