Bart van Olphens tonijnburger
Dé truc bij dit recept: laat de burger minstens een minuut op elke kant liggen, dan laat hij vanzelf los van de pan en schroeit hij goed dicht.
Aan de slag
Meng de azijn en suiker in een kom tot de suiker is opgelost. Schaaf de komkommer erboven met een dunschiller of kaasschaaf in plakken en laat minimaal 30 min. marineren in de koelkast.
Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng de helft van het citroenrasp en de helft van het citroensap met de mayonaise.
Snijd de ½ rode peper inclusief zaadlijsten fijn. Knip de peterselie van het plantje en snijd fijn. Meng de ½ gesneden rode peper en peterselie in een kom met de knoflook, augurk, kappertjes, de rest van het citroensap en 100 ml olie tot een saus.
Verhit de grillpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Snijd de broodjes in de lengte doormidden en gril op de snijkant in 2 min. goudbruin.
Verwijder de steelaanzet van 1 rode peper, halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd de peper fijn.
Snijd de tonijnsteak in stukjes van een ½ x een ½ cm. Meng de rest van het citroenrasp, de fijngesneden hele rode peper, de tonijn, het ei, de sjalot, bieslook en het paneermeel in een kom. Voeg extra paneermeel toe als het mengsel plakkerig aanvoelt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel het mengsel met vochtige handen in 4 gelijke ballen. Druk plat tot burgers en bestrijk met het kwastje aan beide kanten met 1 el olie. Verhit de grillpan op middelhoog tot hoog vuur en gril de burgers afhankelijk van de dikte in ca. 3 min. gaar. Keer halverwege.
Bestrijk de onderste helften van de broodjes met de helft van de citroenmayonaise. Verdeel er achtereenvolgens de ijsbergsla, tonijnburgers, 4 el saus, de tomaat en gemarineerde komkommer over. Bestrijk de bovenste helften van de broodjes met de rest van de citroenmayonaise en leg op de burgers. Serveer met de rest van de saus.
Bart van Olphen - tonijnburger
Instructievideo - 05:32 min.
Bart van Olphens tonijnburger
Dé truc bij dit recept: laat de burger minstens een minuut op elke kant liggen, dan laat hij vanzelf los van de pan en schroeit hij goed dicht.
hoofdgerecht
null personen
725 kcal
45 min. bereiden
Aan de slag
Meng de azijn en suiker in een kom tot de suiker is opgelost. Schaaf de komkommer erboven met een dunschiller of kaasschaaf in plakken en laat minimaal 30 min. marineren in de koelkast.
Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng de helft van het citroenrasp en de helft van het citroensap met de mayonaise.
Snijd de ½ rode peper inclusief zaadlijsten fijn. Knip de peterselie van het plantje en snijd fijn. Meng de ½ gesneden rode peper en peterselie in een kom met de knoflook, augurk, kappertjes, de rest van het citroensap en 100 ml olie tot een saus.
Verhit de grillpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Snijd de broodjes in de lengte doormidden en gril op de snijkant in 2 min. goudbruin.
Verwijder de steelaanzet van 1 rode peper, halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd de peper fijn.
Snijd de tonijnsteak in stukjes van een ½ x een ½ cm. Meng de rest van het citroenrasp, de fijngesneden hele rode peper, de tonijn, het ei, de sjalot, bieslook en het paneermeel in een kom. Voeg extra paneermeel toe als het mengsel plakkerig aanvoelt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel het mengsel met vochtige handen in 4 gelijke ballen. Druk plat tot burgers en bestrijk met het kwastje aan beide kanten met 1 el olie. Verhit de grillpan op middelhoog tot hoog vuur en gril de burgers afhankelijk van de dikte in ca. 3 min. gaar. Keer halverwege.
Bestrijk de onderste helften van de broodjes met de helft van de citroenmayonaise. Verdeel er achtereenvolgens de ijsbergsla, tonijnburgers, 4 el saus, de tomaat en gemarineerde komkommer over. Bestrijk de bovenste helften van de broodjes met de rest van de citroenmayonaise en leg op de burgers. Serveer met de rest van de saus.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
6 el witte wijnazijn
1 el kristalsuiker
½ komkommer
1 citroen
4 el mayonaise
1½ rode peper
½ peterselieplantje
1 teen knoflook
1 augurk
1 el kappertjes
100 ml traditionele olijfolie
4 broodjes
600 g witte tonijnsteaks
1 middelgroot ei
1 sjalot
8 sprietjes verse bieslook
1½ el paneermeel
1 el traditionele olijfolie
8 blaadjes krop ijsbergsla
1 tomaat
Dit heb je nodig
dunschiller
kom
grillpan
kwastje