Alain Carons kip met mosterd-gembersaus, pilav rijst en gestoofde prei
Alain Caron kookt de sterren van de hemel met dit Franse gerecht met kip in een heerlijk romige saus.
Aan de slag
Snijd de kip in ca. 12 stukken. Verhit 50 g boter in een ruime pan tot het niet meer bruist. Doe de stukken kip in de pan en braad rondom in 5 min. goudbruin.
Schenk de wijn bij de kip (glaceren). Voeg dan de gember, sereh, knoflook en 1 bouquet garni toe. Verkruimel het bouillontablet erboven. Voeg 150 ml water toe en laat 5 min. op laag vuur koken. Voeg de slagroom toe en leg de deksel op de pan. Laat de kip in ca. 15 min. gaar worden.
Snijd de onderkant van de preien en verwijder de buitenste bladeren. Spoel de preien schoon en snijd het witte gedeelte in stukken van 8 cm.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt 35 g boter in een ruime pan waar de prei naast elkaar in past. Leg de prei in de pan en bestrooi met peper en zout naar smaak.
Schud de pan zodat de prei helemaal met boter bedekt is. Voeg 150 ml water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en leg een passend stuk bakpapier direct op de prei. Laat de prei in ca. 30 min. gaar stoven. Keer regelmatig.
Verhit de rest van de boter in een ovenvaste pan en fruit de ui zachtjes tot het glazig is. Roer de rijst erdoor tot de korrels mooi glimmen en glanzen. Schenk er 1 liter water bij. Voeg het andere bouquet garni en peper en zout naar smaak toe. Leg de deksel op de pan en kook de rijst in het midden van de oven in ca. 20 min. gaar.
Neem de kip uit de pan. Laat de saus ca. 5 min. inkoken tot een yoghurtdikte. Roer van het vuur de mosterd erdoor. Schenk de saus door een zeef en doe de kip en de saus weer terug in de pan.
Serveer de kip met de rijst en de prei. Lekker met een paar blaadjes dragon, platte peterselie en een paar sprietjes bieslook.
Alain Caron - kip met mosterd-gembersaus
Instructievideo - 04:36 min.
Alain Carons kip met mosterd-gembersaus, pilav rijst en gestoofde prei
Alain Caron kookt de sterren van de hemel met dit Franse gerecht met kip in een heerlijk romige saus.
hoofdgerecht
null personen
1180 kcal
60 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de kip in ca. 12 stukken. Verhit 50 g boter in een ruime pan tot het niet meer bruist. Doe de stukken kip in de pan en braad rondom in 5 min. goudbruin.
Schenk de wijn bij de kip (glaceren). Voeg dan de gember, sereh, knoflook en 1 bouquet garni toe. Verkruimel het bouillontablet erboven. Voeg 150 ml water toe en laat 5 min. op laag vuur koken. Voeg de slagroom toe en leg de deksel op de pan. Laat de kip in ca. 15 min. gaar worden.
Snijd de onderkant van de preien en verwijder de buitenste bladeren. Spoel de preien schoon en snijd het witte gedeelte in stukken van 8 cm.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt 35 g boter in een ruime pan waar de prei naast elkaar in past. Leg de prei in de pan en bestrooi met peper en zout naar smaak.
Schud de pan zodat de prei helemaal met boter bedekt is. Voeg 150 ml water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en leg een passend stuk bakpapier direct op de prei. Laat de prei in ca. 30 min. gaar stoven. Keer regelmatig.
Verhit de rest van de boter in een ovenvaste pan en fruit de ui zachtjes tot het glazig is. Roer de rijst erdoor tot de korrels mooi glimmen en glanzen. Schenk er 1 liter water bij. Voeg het andere bouquet garni en peper en zout naar smaak toe. Leg de deksel op de pan en kook de rijst in het midden van de oven in ca. 20 min. gaar.
Neem de kip uit de pan. Laat de saus ca. 5 min. inkoken tot een yoghurtdikte. Roer van het vuur de mosterd erdoor. Schenk de saus door een zeef en doe de kip en de saus weer terug in de pan.
Serveer de kip met de rijst en de prei. Lekker met een paar blaadjes dragon, platte peterselie en een paar sprietjes bieslook.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 Franse scharrelkip
110 g ongezouten roomboter
100 ml droge witte wijn
6 cm verse gember
3 stengels koelverse sereh citroengras
3 tenen knoflook
2 bouquet garni verse kruidenmix
1 groentebouillontablet
1¼ l kraanwater
300 ml verse slagroom
4 preien
2 uien
400 g witte rijst
2 el dijonmosterd
Dit heb je nodig
bakpapier