Kip met in wijn gestoofde prei & tijm
Eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar.
35 min. bereiden / 1 uur 15 min. oventijd / 15 min. wachten
10 ingrediënten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder het elastiek van de kip. Snijd de knoflook fijn. Maak met een lepel wat ruimte tussen het vel en het vlees van de kip. Begin aan de zijkanten net boven de poot en werk richting het borstbeen en naar achteren om een grote ruimte te creëren. Vul met de kruidenboter. Duw met je handen op het vel, zodat je de boter gelijkmatig verspreidt. Doe de citroenhelften in de holte van de kip. Bestrooi de kip met peper en het zeezout en leg met de borst naar onderen in de ovenschaal. Braad ca. 1 uur en 15 min. in de oven. Keer na 45 min.
Verwijder na 1 uur oventijd de onderkant en het donkergroene deel van de prei. Snijd de prei in stukken van 3 cm, snijd de stukken in de lengte half in en spoel ze schoon onder koud stromend water.
Verhit de boter in een hapjespan en fruit de knoflook, tijm en het laurierblaadje 1 min. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de prei, peper en eventueel zout toe. Laat afgedekt 20 min. op laag vuur stoven.
Neem ondertussen de kip uit de oven en laat afgedekt 15 min. rusten. Serveer de kip met de gestoofde prei.
Kip in wijn gestoofde prei & tijm
Instructievideo - 03:33 min.
Kip met in wijn gestoofde prei & tijm
Eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar.
hoofdgerecht
null personen
675 kcal
35 min. bereiden
15 min. wachten
75 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder het elastiek van de kip. Snijd de knoflook fijn. Maak met een lepel wat ruimte tussen het vel en het vlees van de kip. Begin aan de zijkanten net boven de poot en werk richting het borstbeen en naar achteren om een grote ruimte te creëren. Vul met de kruidenboter. Duw met je handen op het vel, zodat je de boter gelijkmatig verspreidt. Doe de citroenhelften in de holte van de kip. Bestrooi de kip met peper en het zeezout en leg met de borst naar onderen in de ovenschaal. Braad ca. 1 uur en 15 min. in de oven. Keer na 45 min.
Verwijder na 1 uur oventijd de onderkant en het donkergroene deel van de prei. Snijd de prei in stukken van 3 cm, snijd de stukken in de lengte half in en spoel ze schoon onder koud stromend water.
Verhit de boter in een hapjespan en fruit de knoflook, tijm en het laurierblaadje 1 min. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de prei, peper en eventueel zout toe. Laat afgedekt 20 min. op laag vuur stoven.
Neem ondertussen de kip uit de oven en laat afgedekt 15 min. rusten. Serveer de kip met de gestoofde prei.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 scharrelkip
2 tenen knoflook
60 g kruidenboter
1 citroen
2 tl zeezout
5 dunne preien
25 g ongezouten roomboter
8 g verse tijm
1 gedroogde laurierblaadjes
125 ml droge witte wijn
Dit heb je nodig
ovenschaal (30 x 40 cm)