Gehaktballetjes en rodekool met speculaaskruiden
Deze oer-Hollandse combinatie blijft op koude avonden het allerlekkerst!
Aan de slag
Was de appels, snijd ongeschild in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in 3 partjes. Doe samen met de rodekool, speculaaskruiden, het water, de suiker, azijn en de boter in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat met de deksel schuin op de pan 20 min. op laag vuur stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Maak ondertussen de sjalotten schoon en snijd in halve ringen. Verhit de boter in een koekenpan en bak de sjalot, runderballetjes, peper en eventueel zout op middelhoog vuur in 10 min. goudbruin en gaar. Schep regelmatig om.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk, de rest van de boter, de mosterd, peper en eventueel zout met de pureestamper tot puree. Serveer de rodekool met de puree en gehaktballetjes. Garneer de puree met de tuinkers.
Aardappelen schillen
Instructievideo - 01:08 min.
Gehaktballetjes en rodekool met speculaaskruiden
Deze oer-Hollandse combinatie blijft op koude avonden het allerlekkerst!
hoofdgerecht
null personen
705 kcal
30 min. bereiden
Aan de slag
Was de appels, snijd ongeschild in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in 3 partjes. Doe samen met de rodekool, speculaaskruiden, het water, de suiker, azijn en de boter in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat met de deksel schuin op de pan 20 min. op laag vuur stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Maak ondertussen de sjalotten schoon en snijd in halve ringen. Verhit de boter in een koekenpan en bak de sjalot, runderballetjes, peper en eventueel zout op middelhoog vuur in 10 min. goudbruin en gaar. Schep regelmatig om.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk, de rest van de boter, de mosterd, peper en eventueel zout met de pureestamper tot puree. Serveer de rodekool met de puree en gehaktballetjes. Garneer de puree met de tuinkers.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 elstar-appels
600 g gesneden rodekool
2 tl speculaaskruiden
160 ml kraanwater
2 el kristalsuiker
1 el azijn
60 g ongezouten roomboter
1¼ kg kruimige aardappel
4 sjalotten
1 schaal Hollandse runderballetjes
200 ml halfvolle melk
1 el Franse mosterd
1 bakje tuinkers
Dit heb je nodig
pureestamper