Apenbrood
Zelfgemaakt brood met kaneel en pistachenoten. Verrukkelijk!
25 min. bereiden / 45 min. oventijd / 3 uur 30 min. wachten
10 ingrediënten
Aan de slag
Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg de gist toe en laat 10 min. staan. Smelt ondertussen 60 g boter en voeg samen met het ei toe aan de melk. Roer tot een glad mengsel. Meng het zout en ⅓ van de suiker door de bloem en maak een kuiltje in het midden. Schenk het melkmengsel in het kuiltje en mix met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed met de hand in 10 min. tot het zacht en elastisch is. Doe het deeg terug in de kom en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 1 uur rijzen.
Smelt de rest van de boter. Hak de noten fijn en meng met de rest van de suiker, kaneel, gemberpoeder en gesmolten boter. Vet de cakevorm in. Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een walnoot. Haal elk bolletje door het botermengsel en leg ze vervolgens in de cakevorm. Dek de vorm af met vershoudfolie en laat op een tochtvrije plek nog 30 min. rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C. Bak het brood in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Dek het brood na een half uur af met aluminiumfolie, anders wordt het te donker. Laat het brood 2 uur in de vorm afkoelen. Neem het brood voorzichtig uit de vorm.
Deeg maken
Instructievideo - 01:24 min.
Apenbrood
Zelfgemaakt brood met kaneel en pistachenoten. Verrukkelijk!
null personen
355 kcal
25 min. bereiden
210 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg de gist toe en laat 10 min. staan. Smelt ondertussen 60 g boter en voeg samen met het ei toe aan de melk. Roer tot een glad mengsel. Meng het zout en ⅓ van de suiker door de bloem en maak een kuiltje in het midden. Schenk het melkmengsel in het kuiltje en mix met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed met de hand in 10 min. tot het zacht en elastisch is. Doe het deeg terug in de kom en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 1 uur rijzen.
Smelt de rest van de boter. Hak de noten fijn en meng met de rest van de suiker, kaneel, gemberpoeder en gesmolten boter. Vet de cakevorm in. Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een walnoot. Haal elk bolletje door het botermengsel en leg ze vervolgens in de cakevorm. Dek de vorm af met vershoudfolie en laat op een tochtvrije plek nog 30 min. rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C. Bak het brood in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Dek het brood na een half uur af met aluminiumfolie, anders wordt het te donker. Laat het brood 2 uur in de vorm afkoelen. Neem het brood voorzichtig uit de vorm.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
200 ml halfvolle melk
7 g gedroogde gist
160 g ongezouten roomboter
1 middelgroot scharrelei
2 tl zout
150 g rietsuiker
500 g tarwebloem
95 g gepelde pistachenoten
1 tl gemalen kaneel
½ tl gemalen gember
Dit heb je nodig
cakevorm (30 cm)