Arnhemse meisjes van bakker Jurjus
Échte Arnhemse meisjes, helemaal zelf gebakken met fijn gerezen gistdeeg.
Aan de slag
Begin de avond van tevoren. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Doe de bloem, melk, gist, een ½ tl citroenrasp per 30 Arnhemse meisjes en 1 tl citroensap per 30 Arnhemse meisjes in een kom. Snijd de boter in blokjes van 1 cm.
Klop het bloemmengsel 2 min. met een mixer op hoge snelheid en voeg een voor een de stukjes boter toe. Voeg het zout toe en mix nog 1 min. en mix nog 1 min. Druk het deeg op een bord plat tot 3 cm dikte. Dek af met vershoudfolie en laat het een nacht rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 140 ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 3 mm dik. Steek met het vormpje ovalen of rondjes uit het deeg. Rol het overtollige deeg uit en steek daar weer koekjes uit.
Bestrooi het werkblad dik met ¾ van de suiker. Leg de koekjes op de suiker. Strooi de rest van de suiker er gelijkmatig overheen. Rol met de deegroller over de koekjes, zodat de suiker erin drukt en ze 2 mm dik zijn. Leg ze op 2 met bakpapier beklede bakplaten.
Bak in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Wissel de bakplaten halverwege. Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Arnhemse meisjes van bakker Jurjus
Échte Arnhemse meisjes, helemaal zelf gebakken met fijn gerezen gistdeeg.
null porties
75 kcal
25 min. bereiden
720 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Begin de avond van tevoren. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Doe de bloem, melk, gist, een ½ tl citroenrasp per 30 Arnhemse meisjes en 1 tl citroensap per 30 Arnhemse meisjes in een kom. Snijd de boter in blokjes van 1 cm.
Klop het bloemmengsel 2 min. met een mixer op hoge snelheid en voeg een voor een de stukjes boter toe. Voeg het zout toe en mix nog 1 min. en mix nog 1 min. Druk het deeg op een bord plat tot 3 cm dikte. Dek af met vershoudfolie en laat het een nacht rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 140 ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 3 mm dik. Steek met het vormpje ovalen of rondjes uit het deeg. Rol het overtollige deeg uit en steek daar weer koekjes uit.
Bestrooi het werkblad dik met ¾ van de suiker. Leg de koekjes op de suiker. Strooi de rest van de suiker er gelijkmatig overheen. Rol met de deegroller over de koekjes, zodat de suiker erin drukt en ze 2 mm dik zijn. Leg ze op 2 met bakpapier beklede bakplaten.
Bak in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Wissel de bakplaten halverwege. Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 citroen
190 g tarwebloem
100 ml halfvolle melk
2 g gedroogde gist
105 g ongezouten roomboter
¼ tl zout
200 g ruwe rietsuiker
Dit heb je nodig
uitsteekvormpje ovaal (Ø8-10 cm)
uitsteekvormpje rond Ø7cm
bakpapier
bakplaten