Waterkers

Waterkers is een kruidachtige plant met een peperachtige smaak. Deze kleine groene vriend wordt vaak gebruikt als garnering, maar wist je dat waterkers een heerlijke smaakmaker is in jouw salade, soep of saus?

Wat is waterkers?  

Wat is waterkers?  

Waterkers (ook wel watercress of Cresson genoemd) is een jong plantje van pas ontkiemd zaad uit de kruisbloemenfamilie. Haar naam verraadt al waar ze groeit; namelijk in stromend kalkrijk water bij beekjes, sloten, plassen en moerassen. Haar sappige groene blaadjes geven een pittige, mosterdachtige smaak af. Waterkers is het hele jaar verkrijgbaar.

Wat is het verschil tussen waterkers en tuinkers? 

Wat is het verschil tussen waterkers en tuinkers? 

Waterkers en tuinkers zijn allebei planten uit de kruisbloemenfamilie. Toch is er een duidelijk verschil tussen de twee. Tuinkers heeft alleen een steeltje met kleine blaadjes en wordt vaak gebruikt als garnering. Waterkers heeft grotere bladeren en wordt verkocht in bosjes.

Is waterkers gezond? 

Is waterkers gezond? 

Waterkers zit vol met vitamine C en vitamine K. Vitamine C zorgt voor een goede weerstand en vitamine K houdt je botten sterk. Daarnaast wordt waterkers in de traditionele geneeskunde gebruikt tegen hoge cholesterol- en bloeddrukwaarden.

Hoe kun je waterkers eten? 

Hoe kun je waterkers eten? 

Waterkers doet het (bijna) overal goed bij; van verse salades tot warme soep. Maar ook je dagelijkse smoothie krijgt een boost van deze groene bladeren. Waterkers kan zowel rauw als warm gegeten worden. Warme waterkers geeft iets minder smaak af dan wanneer de bladeren rauw gegeten worden. Je kunt het plantje het beste in de ijskast bewaren in een vochtige open plastic zak. Op zoek naar lekkere gerechten met waterkers? Maak bijvoorbeeld deze smakelijke waterkers-sojabonensoep of Thaise noedels met waterkers en gemarineerde bief.

Ingrediënten

Bereiding

Direct aan de slag