Hazelnootlaagjestaart met koffiecrème
1 uur 5 min. bereiden / 15 min. oventijd / 1 uur 10 min. wachten
10 ingrediënten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de hazelnoten in een ovenvaste schaal en rooster ze 5 min. in de oven. Doe 85 g hazelnoten in de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer en maal fijn. Houd de rest apart. Doe de gemalen hazelnoten, poedersuiker en het cakemeel in een kom en meng er een voor een 2 eieren door. Klop met een mixer in ca. 7 min. licht en luchtig.
Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C. Maak ondertussen de mixer schoon. Splits de overige 5 eieren en bewaar de dooiers. Houd 2 eiwitten apart, de rest van de eiwitten worden niet gebruikt. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop met de mixer het eiwit met de fijne kristalsuiker stijf. Spatel het hazelnootbeslag er voorzichtig door. Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 15 min. in de oven.
Doe de eidooiers in een kom en klop met de mixer tot een lichtgele, luchtige massa. Breng ondertussen het water en de suiker in een steelpan aan de kook. Laat koken tot de suikerstroop een temperatuur van 116 °C heeft bereikt (gebruik de thermometer). Meng het espressopoeder erdoor. Voeg de stroop al mixend toe aan de eidooiers. Blijf mixen tot het mengsel is afgekoeld tot lauwwarm. Voeg dan al kloppend beetje bij beetje de boter toe, tot er een egale crème ontstaat.
Snijd de hazelnootbodem in 4 gelijke vierkanten en snijd de randen mooi recht.
Hak de chocolade grof. Breng een pan met water aan de kook. Hang er een iets kleinere kom of pan in, die het water niet mag raken. Laat daarin de chocolade smelten (au bain-marie).
Bestrijk 1 vierkant met de chocolade en zet 10 min. in de koelkast tot de chocolade hard is geworden. Leg hem met de chocoladekant naar onderen op een platte schaal. Bestrijk met een 1/4 van de koffiecrème. Leg er een hazelnootvierkant op en bestrijk met koffiecrème.Herhaal met de andere vierkanten en eindig met een laag crème. Hak de rest van de hazelnoten grof en bestrooi de bovenkant van de taart ermee. Laat de taart 1 uur opstijven in de koelkast.
Au bain-marie smelten
Instructievideo - 00:34 min.
Hazelnootlaagjestaart met koffiecrème
null porties
725 kcal
65 min. bereiden
70 min. wachten
15 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de hazelnoten in een ovenvaste schaal en rooster ze 5 min. in de oven. Doe 85 g hazelnoten in de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer en maal fijn. Houd de rest apart. Doe de gemalen hazelnoten, poedersuiker en het cakemeel in een kom en meng er een voor een 2 eieren door. Klop met een mixer in ca. 7 min. licht en luchtig.
Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C. Maak ondertussen de mixer schoon. Splits de overige 5 eieren en bewaar de dooiers. Houd 2 eiwitten apart, de rest van de eiwitten worden niet gebruikt. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop met de mixer het eiwit met de fijne kristalsuiker stijf. Spatel het hazelnootbeslag er voorzichtig door. Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 15 min. in de oven.
Doe de eidooiers in een kom en klop met de mixer tot een lichtgele, luchtige massa. Breng ondertussen het water en de suiker in een steelpan aan de kook. Laat koken tot de suikerstroop een temperatuur van 116 °C heeft bereikt (gebruik de thermometer). Meng het espressopoeder erdoor. Voeg de stroop al mixend toe aan de eidooiers. Blijf mixen tot het mengsel is afgekoeld tot lauwwarm. Voeg dan al kloppend beetje bij beetje de boter toe, tot er een egale crème ontstaat.
Snijd de hazelnootbodem in 4 gelijke vierkanten en snijd de randen mooi recht.
Hak de chocolade grof. Breng een pan met water aan de kook. Hang er een iets kleinere kom of pan in, die het water niet mag raken. Laat daarin de chocolade smelten (au bain-marie).
Bestrijk 1 vierkant met de chocolade en zet 10 min. in de koelkast tot de chocolade hard is geworden. Leg hem met de chocoladekant naar onderen op een platte schaal. Bestrijk met een 1/4 van de koffiecrème. Leg er een hazelnootvierkant op en bestrijk met koffiecrème.Herhaal met de andere vierkanten en eindig met een laag crème. Hak de rest van de hazelnoten grof en bestrooi de bovenkant van de taart ermee. Laat de taart 1 uur opstijven in de koelkast.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
150 g ongebrande hazelnoten
75 g poedersuiker
25 g cakemeel
7 middelgrote eieren
1 el fijne kristalsuiker
60 ml kraanwater
250 g kristalsuiker
2 sticks espressopoeder
300 g ongezouten roomboter
100 g melkchocolade
Dit heb je nodig
staafmixer of keukenmachine
keukenthermometer