Prachtige gehaktballetjes met kaas uit de oven
Zelfgemaakte gehaktballetjes zijn het allerlekkerst. Helemaal deze variant met gesmolten mozzarella in tomatensaus.
Aan de slag
Scheur de ciabatta in stukken en maal in een keukenmachine tot broodkruim. Splits het ei. Verwarm een steelpan op middelhoog vuur. Doe een scheut olijfolie, de ui, bleekselderij en knoflook in de pan. Doe de deksel op de pan en fruit het geheel ca. 10 min., of tot de groenten zacht en zoet zijn. Schep af en toe om.
Doe het gehakt, het eigeel, de oregano en het broodkruim in een mengkom en rasp hierboven de gele schil van de citroen. Voeg de nootmuskaat toe met een flinke mespunt zout en peper. Meng alles goed met je handen. Maak je handen iets nat en verdeel dan het mengsel in 4 gelijke delen. Rol er balletjes van. Elk balletje zal ongeveer zo groot zijn als een golfbal. Leg de balletjes op een schaal, bedek met vershoudfolie en zet tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Haal de deksel van de pan en bak nog 5 min, of tot de groenten goudbruin beginnen te worden. Voeg de tomaatstukjes toe. Giet het water in de pan. Voeg een mespunt zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Laat 15 min. zachtjes koken, of tot de saus is ingedikt.
Verwarm ondertussen een grote koekenpan op hoog vuur. Doe een scheut olijfolie in de pan en bak hierin de gehaktballetjes 5 min. tot ze rondom goudbruin zijn. Doe dit eventueel in 2 delen.
Schep de tomatensaus in een grote ovenschaal en spreid uit in een gelijkmatige laag. Verdeel de gehaktballetjes over de saus.
Halveer de cherrytomaten en knijp de zaadjes eruit. Schep de cherrytomaten om met wat zout en peper en een scheutje olie. Verdeel ze over de ovenschaal.
Scheur een stukje van de bol mozzarella af, wikkel in een blaadje basilicum en plaats het tussen 2 gehaktballetjes in de ovenschaal. Herhaal dit tot alle mozzarella op is.
Strooi de geraspte kaas over de gehaktballetjes en bak ze ca. 30 min., of tot ze gaar en goudbruin zijn en de saus bubbelt.
Hoe moet je balletjes rollen?
Instructievideo - 01:04 min.
Prachtige gehaktballetjes met kaas uit de oven
Zelfgemaakte gehaktballetjes zijn het allerlekkerst. Helemaal deze variant met gesmolten mozzarella in tomatensaus.
hoofdgerecht
null personen
440 kcal
30 min. bereiden
30 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Scheur de ciabatta in stukken en maal in een keukenmachine tot broodkruim. Splits het ei. Verwarm een steelpan op middelhoog vuur. Doe een scheut olijfolie, de ui, bleekselderij en knoflook in de pan. Doe de deksel op de pan en fruit het geheel ca. 10 min., of tot de groenten zacht en zoet zijn. Schep af en toe om.
Doe het gehakt, het eigeel, de oregano en het broodkruim in een mengkom en rasp hierboven de gele schil van de citroen. Voeg de nootmuskaat toe met een flinke mespunt zout en peper. Meng alles goed met je handen. Maak je handen iets nat en verdeel dan het mengsel in 4 gelijke delen. Rol er balletjes van. Elk balletje zal ongeveer zo groot zijn als een golfbal. Leg de balletjes op een schaal, bedek met vershoudfolie en zet tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Haal de deksel van de pan en bak nog 5 min, of tot de groenten goudbruin beginnen te worden. Voeg de tomaatstukjes toe. Giet het water in de pan. Voeg een mespunt zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Laat 15 min. zachtjes koken, of tot de saus is ingedikt.
Verwarm ondertussen een grote koekenpan op hoog vuur. Doe een scheut olijfolie in de pan en bak hierin de gehaktballetjes 5 min. tot ze rondom goudbruin zijn. Doe dit eventueel in 2 delen.
Schep de tomatensaus in een grote ovenschaal en spreid uit in een gelijkmatige laag. Verdeel de gehaktballetjes over de saus.
Halveer de cherrytomaten en knijp de zaadjes eruit. Schep de cherrytomaten om met wat zout en peper en een scheutje olie. Verdeel ze over de ovenschaal.
Scheur een stukje van de bol mozzarella af, wikkel in een blaadje basilicum en plaats het tussen 2 gehaktballetjes in de ovenschaal. Herhaal dit tot alle mozzarella op is.
Strooi de geraspte kaas over de gehaktballetjes en bak ze ca. 30 min., of tot ze gaar en goudbruin zijn en de saus bubbelt.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
50 g verse ciabatta's
1 rode ui
2 stengels bleekselderij
3 tenen knoflook
7 el traditionele olijfolie
1 middelgroot ei
500 g rundergehakt
500 g half-om-halfgehakt
1 tl gedroogde oregano
1 citroen
½ tl gedroogde nootmuskaat
400 g tomatenblokjes
200 ml kraanwater
500 g cherrytomaten
1 mozzarella
8 g verse basilicum
50 g boeren belegen kaas
Dit heb je nodig
keukenmachine
ovenschaal (20 x 30 cm)