Appelbaklava
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de noten 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter op laag vuur. Laat iets afkoelen en hak fijn. Smelt de boter in een steelpan. Verwijder het klokhuis van de appels. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (brunoise).
Meng 3 el suiker en kaneel erdoor en bak de appels 8 min. op hoog vuur, totdat ze zacht zijn en de suiker is gekaramelliseerd.
Leg een plakje filodeeg in de bakvorm en bestrijk met gesmolten boter. Bestrooi met 0,5 el suiker. Doe hetzelfde met een volgend plakje deeg en bestrooi dat met de helft van de noten. Leg er nog 3 plakjes deeg op en bestrijk die steeds met boter en bestrooi met suiker.
Schep de appel in de vorm en bedek op dezelfde wijze met 5 plakjes filodeeg. Eindig met boter en suiker. Bak de baklava in ca. 40 min. bruin. Dek af met aluminiumfolie als deze te bruin wordt.
Laat ondertussen het appelsap inkoken tot 100 ml. Voeg de honing toe en kook nog 1 min. Schenk de appelsiroop over de baklava als deze net uit de oven komt. Laat in de vorm afkoelen.
Noten, zaden en pitten roosteren
Instructievideo - 01:19 min.
Filodeeg gebruiken
Instructievideo - 01:41 min.
Appelbaklava
nagerecht
null personen
390 kcal
35 min. bereiden
40 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de noten 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter op laag vuur. Laat iets afkoelen en hak fijn. Smelt de boter in een steelpan. Verwijder het klokhuis van de appels. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (brunoise).
Meng 3 el suiker en kaneel erdoor en bak de appels 8 min. op hoog vuur, totdat ze zacht zijn en de suiker is gekaramelliseerd.
Leg een plakje filodeeg in de bakvorm en bestrijk met gesmolten boter. Bestrooi met 0,5 el suiker. Doe hetzelfde met een volgend plakje deeg en bestrooi dat met de helft van de noten. Leg er nog 3 plakjes deeg op en bestrijk die steeds met boter en bestrooi met suiker.
Schep de appel in de vorm en bedek op dezelfde wijze met 5 plakjes filodeeg. Eindig met boter en suiker. Bak de baklava in ca. 40 min. bruin. Dek af met aluminiumfolie als deze te bruin wordt.
Laat ondertussen het appelsap inkoken tot 100 ml. Voeg de honing toe en kook nog 1 min. Schenk de appelsiroop over de baklava als deze net uit de oven komt. Laat in de vorm afkoelen.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
95 g ongezouten pistachenoten
100 g ongezouten roomboter
1 kg jonagold appels
8 el rietsuiker
3 tl gemalen kaneel
10 plakjes diepvries filodeeg
500 ml ongezoete appelsap
2 el vloeibare honing
Dit heb je nodig
rechthoekige bakvorm (20 x 30 cm)