Baklava
Baklava: de ultieme droom voor elke zoetekauw. Lekker met een kopje sterke koffie of (munt)thee.
Aan de slag
Doe de walnoten, kaneel en kruidnagel in het hakmolentje van de staafmixer en maal grof tot stukjes van max. 3 mm. Smelt de boter in een steelpan. Snijd ⅓ van het filodeeg in de lengte af.
Leg een vel deeg in de ingevette vorm en bestrijk met behulp van een bakkwastje de bovenkant met gesmolten boter. Herhaal dit nog 5 keer. Gebruik voor de bovenkant de grote vellen en voor de onderkant de kleinere afgesneden stukken deeg.
Verwarm de oven voor op 150 °C. Verdeel het notenmengsel over het filodeeg. Dek af met 5 beboterde lagen filodeeg. Heb je boter over? Besprenkel dan de bovenkant ermee. Dek de baklava af met aluminiumfolie en zet 30 min. in de koelkast.
Haal de baklava uit de koelkast, verwijder de folie en snijd het met een scherp mes in 24 gelijke stukjes en dek weer af met de aluminiumfolie. Bak de baklava 60 min. in het midden van de oven. Haal de laatste 20 min. de aluminiumfolie eraf.
Boen ondertussen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Breng de suiker met het sinaasappelrasp en het water aan de kook. Laat op middelhoog vuur ca. 10 min. inkoken. Haal van het vuur en roer de honing erdoor.
Haal de baklava uit de oven en schenk de honingsiroop erover. Let op: de siroop kan borrelen. Laat de baklava minstens 4 uur, maar het liefst de hele nacht afgedekt met aluminiumfolie staan om de siroop goed in te laten trekken en af te laten koelen.
Baklava
Baklava: de ultieme droom voor elke zoetekauw. Lekker met een kopje sterke koffie of (munt)thee.
nagerecht
null porties
155 kcal
20 min. bereiden
240 min. wachten
60 min. oventijd
Aan de slag
Doe de walnoten, kaneel en kruidnagel in het hakmolentje van de staafmixer en maal grof tot stukjes van max. 3 mm. Smelt de boter in een steelpan. Snijd ⅓ van het filodeeg in de lengte af.
Leg een vel deeg in de ingevette vorm en bestrijk met behulp van een bakkwastje de bovenkant met gesmolten boter. Herhaal dit nog 5 keer. Gebruik voor de bovenkant de grote vellen en voor de onderkant de kleinere afgesneden stukken deeg.
Verwarm de oven voor op 150 °C. Verdeel het notenmengsel over het filodeeg. Dek af met 5 beboterde lagen filodeeg. Heb je boter over? Besprenkel dan de bovenkant ermee. Dek de baklava af met aluminiumfolie en zet 30 min. in de koelkast.
Haal de baklava uit de koelkast, verwijder de folie en snijd het met een scherp mes in 24 gelijke stukjes en dek weer af met de aluminiumfolie. Bak de baklava 60 min. in het midden van de oven. Haal de laatste 20 min. de aluminiumfolie eraf.
Boen ondertussen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Breng de suiker met het sinaasappelrasp en het water aan de kook. Laat op middelhoog vuur ca. 10 min. inkoken. Haal van het vuur en roer de honing erdoor.
Haal de baklava uit de oven en schenk de honingsiroop erover. Let op: de siroop kan borrelen. Laat de baklava minstens 4 uur, maar het liefst de hele nacht afgedekt met aluminiumfolie staan om de siroop goed in te laten trekken en af te laten koelen.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
200 g ongebrande walnoten
2 tl gemalen kaneel
1 tl gemalen kruidnagel
125 g ongezouten roomboter
225 g diepvries filodeeg
1 handsinaasappel
100 g kristalsuiker
150 ml kraanwater
100 ml vloeibare honing
Dit heb je nodig
staafmixer met hakmolen
bakkwastje
brownievorm (28 x 18 cm), ingevet
aluminiumfolie