Spekkoek
Zelf spekkoek maken: 2 kleuren beslag, laagjes en geduld. Eenmaal af is -ie onweerstaanbaar. De Indonesische naam voor spekkoek is overigens lapis legit.
Aan de slag
Knip een cirkel uit een stuk bakpapier en bekleed de bodem van de bakvorm. Knip een lange strook bakpapier van ca. 8 cm breed en bekleed daarmee de rand van de bakvorm. Splits de eieren in 2 mengkommen.
Klop de eiwitten in ca. 10 min. luchtig en glanzend met een schone handmixer. Voeg na 5 min. al mixend 200 g suiker in delen toe; voeg 1 el suiker toe, mix 10 sec. en voeg dan weer 1 el suiker toe, herhaal tot de suiker op is.
Verwarm de oven voor op 190 ºC bovenwarmte. Doe de boter, 300 g suiker en het vanille-extract bij de eidooiers en mix met een schone handmixer ca. 8 min. tot een luchtig beslag. Het beslag moet lichtgeel zijn. Zeef de bloem over het beslag en vouw het voorzichtig met een spatel door het beslag heen.
Schep het eiwit door het beslag, doe de helft van het beslag in een tweede kom en doe daar de nootmuskaat, foelie, kruidnagel, kardemom en kaneel bij. Schep door tot de kruiden door het beslag gemixt zijn. Je hebt nu een licht en een donker beslag.
Schep 100 ml licht beslag in de springvorm. Verdeel het beslag goed over de gehele bodem van de springvorm en bak 4 min. in het midden van de oven. Haal de springvorm uit de oven en schep er 100 ml donker beslag in en verdeel het beslag goed, bak 5 min. in het midden van de oven. Herhaal tot het beslag op is, je moet dan 16 lagen hebben.
Neem de spekkoek uit de oven en laat het 15 min. afkoelen in de springvorm. Haal de spekkoek uit de vorm, leg hem ondersteboven en laat minimaal 2 uur afkoelen.
Spekkoek
Zelf spekkoek maken: 2 kleuren beslag, laagjes en geduld. Eenmaal af is -ie onweerstaanbaar. De Indonesische naam voor spekkoek is overigens lapis legit.
nagerecht
null personen
550 kcal
45 min. bereiden
120 min. wachten
80 min. oventijd
Aan de slag
Knip een cirkel uit een stuk bakpapier en bekleed de bodem van de bakvorm. Knip een lange strook bakpapier van ca. 8 cm breed en bekleed daarmee de rand van de bakvorm. Splits de eieren in 2 mengkommen.
Klop de eiwitten in ca. 10 min. luchtig en glanzend met een schone handmixer. Voeg na 5 min. al mixend 200 g suiker in delen toe; voeg 1 el suiker toe, mix 10 sec. en voeg dan weer 1 el suiker toe, herhaal tot de suiker op is.
Verwarm de oven voor op 190 ºC bovenwarmte. Doe de boter, 300 g suiker en het vanille-extract bij de eidooiers en mix met een schone handmixer ca. 8 min. tot een luchtig beslag. Het beslag moet lichtgeel zijn. Zeef de bloem over het beslag en vouw het voorzichtig met een spatel door het beslag heen.
Schep het eiwit door het beslag, doe de helft van het beslag in een tweede kom en doe daar de nootmuskaat, foelie, kruidnagel, kardemom en kaneel bij. Schep door tot de kruiden door het beslag gemixt zijn. Je hebt nu een licht en een donker beslag.
Schep 100 ml licht beslag in de springvorm. Verdeel het beslag goed over de gehele bodem van de springvorm en bak 4 min. in het midden van de oven. Haal de springvorm uit de oven en schep er 100 ml donker beslag in en verdeel het beslag goed, bak 5 min. in het midden van de oven. Herhaal tot het beslag op is, je moet dan 16 lagen hebben.
Neem de spekkoek uit de oven en laat het 15 min. afkoelen in de springvorm. Haal de spekkoek uit de vorm, leg hem ondersteboven en laat minimaal 2 uur afkoelen.
serveertip:
bewaartip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
20 middelgrote eieren
500 g fijne kristalsuiker
300 g ongezouten roomboter
250 g patentbloem
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl gemalen foelie
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl gemalen kaneel
Dit heb je nodig
bakpapier
springvorm met losse bodem (Ø 23 cm, ingevet)
handmixer