Kroketjes van heekbrandade
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Giet af, doe terug in de pan en laat ze met deksel op de pan nog 5 min. uitdampen. Doe ondertussen de melk in een steelpan en voeg de heek, knoflook, tijm, laurier en peper en zout toe. Pocheer de heek op laag vuur 12 min.
Breng ondertussen in een ander pannetje een laag water aan de kook. Voeg, als het water kookt, het ei toe en kook in 6 min. zacht. Laat schrikken en pel voorzichtig.
Haal de heek met een schuimspaan uit de melk en voeg samen met het ei toe aan de aardappelen. Houd de melk apart. Stamp met een pureestamper fijn. Voeg 6 el melk toe zodat er een smeuïge massa ontstaat.
Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Houd de rest van de melk weer apart. Doe het aardappel-heekmengsel in een lage schaal en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
Breng ondertussen een pan water aan de kook en zet een schaal met ijskoud water klaar. Dompel de peterselie 30 sec. onder in het kokende water. Haal de peterselie met een schuimspaan uit het kokende water en doe het in de schaal koud water. Laat de peterselie uitlekken en pureer in de keukenmachine met de olie en zout.
Meng de azijn, suiker en wat zout in een kommetje tot de suiker is opgelost. Voeg de ui toe, schep om en laat staan tot gebruik.
Vorm 12 kroketjes van het aardappelmengsel. Doe de melk in een diep bord. Doe het paneermeel in een ander diep bord. Haal de kroketjes eerst door de melk en vervolgens door het paneermeel. Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C en frituur de kroketjes in 2-3 porties 4 min. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de gemarineerde uienringen en peterseliesaus.
Frituren
Instructievideo - 01:34 min.
Kroketjes van heekbrandade
hoofdgerecht
null personen
170 kcal
30 min. bereiden
15 min. wachten
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Giet af, doe terug in de pan en laat ze met deksel op de pan nog 5 min. uitdampen. Doe ondertussen de melk in een steelpan en voeg de heek, knoflook, tijm, laurier en peper en zout toe. Pocheer de heek op laag vuur 12 min.
Breng ondertussen in een ander pannetje een laag water aan de kook. Voeg, als het water kookt, het ei toe en kook in 6 min. zacht. Laat schrikken en pel voorzichtig.
Haal de heek met een schuimspaan uit de melk en voeg samen met het ei toe aan de aardappelen. Houd de melk apart. Stamp met een pureestamper fijn. Voeg 6 el melk toe zodat er een smeuïge massa ontstaat.
Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Houd de rest van de melk weer apart. Doe het aardappel-heekmengsel in een lage schaal en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
Breng ondertussen een pan water aan de kook en zet een schaal met ijskoud water klaar. Dompel de peterselie 30 sec. onder in het kokende water. Haal de peterselie met een schuimspaan uit het kokende water en doe het in de schaal koud water. Laat de peterselie uitlekken en pureer in de keukenmachine met de olie en zout.
Meng de azijn, suiker en wat zout in een kommetje tot de suiker is opgelost. Voeg de ui toe, schep om en laat staan tot gebruik.
Vorm 12 kroketjes van het aardappelmengsel. Doe de melk in een diep bord. Doe het paneermeel in een ander diep bord. Haal de kroketjes eerst door de melk en vervolgens door het paneermeel. Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C en frituur de kroketjes in 2-3 porties 4 min. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de gemarineerde uienringen en peterseliesaus.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g kruimige aardappelen
200 ml volle melk
250 g heek (vis)
2 tenen knoflook
2 stuks verse tijm
1 gedroogde laurierblaadjes
1 middelgroot ei
½ tl gemalen nootmuskaat
90 g verse peterselie
2 el traditionele olijfolie
50 ml rodewijnazijn
2 el kristalsuiker
1 rode ui
75 g paneermeel
Dit heb je nodig
pureestamper
keukenmachine