Spinazietaart witte kaas en pijnboompitten
Een hartige taart met als basis: filodeeg. Eerst kort bakken in de koekenpan, dan nog 20 minuten de oven in.
Aan de slag
Zet alle ingrediënten klaar. Verhit de oven tot 200 °C. Zet de koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter terug op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Beweeg de blaadjes in de pan en doe er steeds een plukje bij als ze voldoende geslonken zijn. Ga door tot alle spinazie in de pan zit.
Rooster de pijnboompitten in een droge, ovenbestendige koekenpan terwijl je ze af en toe omschudt. Breek de eieren in een mengkom en kruimel er de witte kaas bij. Rasp er de Goudse kaas over. Doe een snufje zwarte peper, een paar mespuntjes gedroogde oregano, de geraspte schil van de citroen, de pijnboompitten en een scheut olijfolie erbij.
Zet de koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter terug op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Leg een vel bakpapier van ongeveer 50 cm op het werkvlak, kwast het in met een klein beetje olijfolie. Maak er een prop van, vouw het weer uit en leg het opnieuw plat neer. Leg per taart 4 vellen ontdooide filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier, zodat het bijna volledig bedekt is. Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er een flinke snuf zout en peper en een snufje cayennepeper op. Herhaal dit nog twee keer, zodat je drie lagen krijgt.
Haal de spinazie van het vuur als de blaadjes goed geslonken zijn. Doe hem bij het eimengsel en rasp de nootmuskaat erover. Let het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in de lege koekenpan zodat de randjes er net overheen hangen. Druk het deeg goed in de rand van de pan, giet er het eimengsel in en spreid het gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen. Plaats de pan eerst een paar min. op matig vuur om de bodem op te warmen en zet hem vervolgens 18-20 min. boven in de hete oven.
Filodeeg gebruiken
Instructievideo - 01:41 min.
Spinazietaart witte kaas en pijnboompitten
Een hartige taart met als basis: filodeeg. Eerst kort bakken in de koekenpan, dan nog 20 minuten de oven in.
hoofdgerecht
null personen
780 kcal
25 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Zet alle ingrediënten klaar. Verhit de oven tot 200 °C. Zet de koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter terug op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Beweeg de blaadjes in de pan en doe er steeds een plukje bij als ze voldoende geslonken zijn. Ga door tot alle spinazie in de pan zit.
Rooster de pijnboompitten in een droge, ovenbestendige koekenpan terwijl je ze af en toe omschudt. Breek de eieren in een mengkom en kruimel er de witte kaas bij. Rasp er de Goudse kaas over. Doe een snufje zwarte peper, een paar mespuntjes gedroogde oregano, de geraspte schil van de citroen, de pijnboompitten en een scheut olijfolie erbij.
Zet de koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter terug op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Leg een vel bakpapier van ongeveer 50 cm op het werkvlak, kwast het in met een klein beetje olijfolie. Maak er een prop van, vouw het weer uit en leg het opnieuw plat neer. Leg per taart 4 vellen ontdooide filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier, zodat het bijna volledig bedekt is. Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er een flinke snuf zout en peper en een snufje cayennepeper op. Herhaal dit nog twee keer, zodat je drie lagen krijgt.
Haal de spinazie van het vuur als de blaadjes goed geslonken zijn. Doe hem bij het eimengsel en rasp de nootmuskaat erover. Let het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in de lege koekenpan zodat de randjes er net overheen hangen. Druk het deeg goed in de rand van de pan, giet er het eimengsel in en spreid het gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen. Plaats de pan eerst een paar min. op matig vuur om de bodem op te warmen en zet hem vervolgens 18-20 min. boven in de hete oven.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 el traditionele olijfolie
15 g ongezouten roomboter
400 g verse bladspinazie
100 g pijnboompitten
5 middelgrote eieren
300 g witte kaas
50 g Goudse kaas
4 mespunten gedroogde oregano
1 citroen
12 vellen diepvries filodeeg
1 mespunt cayennepeper
1 bol verse nootmuskaat
Dit heb je nodig
bakpapier