Melanzane alla parmigiana
Aan de slag
Haal om te beginnen de steeltjes van de aubergines en snijd ze in plakken van 1 cm dik. Zet ze even opzij. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Zet nu de grillpan op het vuur tot hij goed heet is of stook de barbecue hoog op. Doe ondertussen de olijfolie in een grote pan op matig vuur. Doe de ui, knoflook en gedroogde oregano erin en bak ze 10 min. tot de uitjes zacht zijn en de knoflook een beetje kleur heeft.
Als je tomaat uit blik gebruikt, roer ze dan stuk. Als je verse hebt (die vanzelfsprekend veel zoeter en lekkerder smaken, als het er tenminste het seizoen voor is), prik die dan in en leg ze ongeveer 40 sec. in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, leg ze 30 sec. in koud water, trek het vel eraf, knijp de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Doe de tomaat bij de uitjes, knoflook en oregano. Roer het mengsel goed door en laat het met het deksel op de pan 15 min. zachtjes pruttelen.
Rooster de plakken aubergine ondertussen tot ze aan beide kanten iets geblakerd zijn - het kan zijn dat je dat in porties moet doen, want ze zullen niet allemaal in één keer in de grillpan passen. Schep de plakken die klaar zijn op een schaal.
Breng de tomatensaus als die is ingekookt en lekker zoet is voorzichtig op smaak met een beetje peper en zout, wijnazijn en het basilicum. Je kunt de saus grof laten of pureren.
Doe de aardewerken schaal een dun laagje tomatensaus, daarna een dun laagje Parmezaan, gevolgd door een enkele laag aubergineplakken. Herhaal de laagjes tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laagje saus met flink wat geraspte Parmezaanse kaas erop.
Hussel het broodkruim met een beetje gehakte oregano en olijfolie en strooi dit mengsel op de Parmezaanse kaas. Zet de schaal een halfuur in de op 190 °C/gasovenstand 5 voorverwarmde oven, tot de bovenkant lekker krokant en goudbruin is.
Knoflook snijden
Instructievideo - 00:57 min.
Melanzane alla parmigiana
bijgerecht
null personen
190 kcal
30 min. bereiden
30 min. oventijd
Aan de slag
Haal om te beginnen de steeltjes van de aubergines en snijd ze in plakken van 1 cm dik. Zet ze even opzij. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Zet nu de grillpan op het vuur tot hij goed heet is of stook de barbecue hoog op. Doe ondertussen de olijfolie in een grote pan op matig vuur. Doe de ui, knoflook en gedroogde oregano erin en bak ze 10 min. tot de uitjes zacht zijn en de knoflook een beetje kleur heeft.
Als je tomaat uit blik gebruikt, roer ze dan stuk. Als je verse hebt (die vanzelfsprekend veel zoeter en lekkerder smaken, als het er tenminste het seizoen voor is), prik die dan in en leg ze ongeveer 40 sec. in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, leg ze 30 sec. in koud water, trek het vel eraf, knijp de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Doe de tomaat bij de uitjes, knoflook en oregano. Roer het mengsel goed door en laat het met het deksel op de pan 15 min. zachtjes pruttelen.
Rooster de plakken aubergine ondertussen tot ze aan beide kanten iets geblakerd zijn - het kan zijn dat je dat in porties moet doen, want ze zullen niet allemaal in één keer in de grillpan passen. Schep de plakken die klaar zijn op een schaal.
Breng de tomatensaus als die is ingekookt en lekker zoet is voorzichtig op smaak met een beetje peper en zout, wijnazijn en het basilicum. Je kunt de saus grof laten of pureren.
Doe de aardewerken schaal een dun laagje tomatensaus, daarna een dun laagje Parmezaan, gevolgd door een enkele laag aubergineplakken. Herhaal de laagjes tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laagje saus met flink wat geraspte Parmezaanse kaas erop.
Hussel het broodkruim met een beetje gehakte oregano en olijfolie en strooi dit mengsel op de Parmezaanse kaas. Zet de schaal een halfuur in de op 190 °C/gasovenstand 5 voorverwarmde oven, tot de bovenkant lekker krokant en goudbruin is.
serveertip:
combinatietip:
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 aubergines
1 ui
1 teen knoflook
3 el olijfolie
1 tl gedroogde oregano
800 g gepelde tomaten
1 tl wijnazijn
1 hand verse basilicum
4 flinke handen geraspte Parmezaanse kaas
2 handen broodkruim
1 tl verse oregano
Dit heb je nodig
aardewerken schaal (25 x 12-15 cm)