Sticky toffeecake van Jeroen
Hete caramel over een warme cake van dadels en stroop. Dat is gewoon bijna te veel van het goede.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de springvorm of tulbandvorm in met boter en bestuif met bloem. Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker en de vanillesuiker glad. Voeg de stroop en de eieren toe en klop minstens 4 min. tot een luchtig beslag ontstaat. Verwijder de pit van de dadels en hak de walnoten grof.
Breng het 400 ml water aan de kook en zet het vuur uit. Voeg het water toe aan de dadels en pureer met de staafmixer. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Meng vervolgens de dadelpuree erdoor en voeg de walnoten toe. Schenk het beslag in de springvorm of tulbandvorm en bak de cake in 40-45 min. gaar. Neem uit de oven en laat 10 min. afkoelen.
Stort de cake op een bord. Verhit ondertussen de suiker met 30 ml water in een pan met dikke bodem op laag vuur. Laat de suiker tot lichtbruin karameliseren (niet donkerder, dan wordt de karamel bitter). Voeg de rest van het water toe en laat 5 min. inkoken. Schenk de hete caramel over de nog warme cake
Jeroens toffeedadelcake
Instructievideo - 02:30 min.
Sticky toffeecake van Jeroen
Hete caramel over een warme cake van dadels en stroop. Dat is gewoon bijna te veel van het goede.
nagerecht
null porties
475 kcal
30 min. bereiden
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de springvorm of tulbandvorm in met boter en bestuif met bloem. Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker en de vanillesuiker glad. Voeg de stroop en de eieren toe en klop minstens 4 min. tot een luchtig beslag ontstaat. Verwijder de pit van de dadels en hak de walnoten grof.
Breng het 400 ml water aan de kook en zet het vuur uit. Voeg het water toe aan de dadels en pureer met de staafmixer. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Meng vervolgens de dadelpuree erdoor en voeg de walnoten toe. Schenk het beslag in de springvorm of tulbandvorm en bak de cake in 40-45 min. gaar. Neem uit de oven en laat 10 min. afkoelen.
Stort de cake op een bord. Verhit ondertussen de suiker met 30 ml water in een pan met dikke bodem op laag vuur. Laat de suiker tot lichtbruin karameliseren (niet donkerder, dan wordt de karamel bitter). Voeg de rest van het water toe en laat 5 min. inkoken. Schenk de hete caramel over de nog warme cake
serveertip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
90 g ongezouten roomboter
275 g donkere basterdsuiker
8 g vanillesuiker
3 el suiker-stroop
3 middelgrote eieren
250 g verse dadels
60 g ongebrande walnoten
480 ml water
300 g tarwebloem
8 g bakpoeder
100 g kristalsuiker
Dit heb je nodig
springvorm (∅ 24 cm)
staafmixer