Nasi rames
In Indonesië kun je bij veel warungs nasi rames vinden. Het is een gerecht waar rijst de basis is en gemengd wordt met een verzameling van bijgerechten. In deze versie van nasi rames hebben we kip met ketjap, kokosboontjes en een gebakken sambaleitje.
Aan de slag
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook ondertussen de eieren in 7 min.
Snipper ondertussen de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit ¼ van olie in een steelpan en bak de helft van de ui en ⅓ knoflook 1 min. Voeg de kokosmelk, het citroengras en de helft van de vetsin toe en breng aan de kook. Kook de sperziebonen in de kokosmelk in 6 min. beetgaar. Breng op smaak met peper en zout. Haal het citroengras eruit, verwijder de buitenste bladeren en snijd de zachte binnenkant heel fijn.
Snijd de kipdijfilet in blokjes van 1 cm. Verhit ondertussen ¼ van de olie in de koekenpan en bak de kip in 5 min. goudbruin en gaar. Voeg de laatste min. ¼ van de ui, ⅓ knoflook, de sambal oelek, de ketjap en het fijngesneden citroengras toe en bak nog 1 min. mee.
Pel ondertussen de eieren en snijd de tomaat in kleine blokjes. Verhit ¼ van de olie in een koekenpan en bak de gepelde eieren rondom een beetje knapperig en goudgeel. Haal de eieren uit de pan en bak de tomaat, rest van de ui, de rest van de knoflook, sambal oelek, het water, de trassie en de rest van de vetsin 1 min. Pureer in een hoge beker met de staafmixer tot een puree. Doe samen met de eieren terug in de pan en bak nog 1 min. op hoog vuur mee. Breng op smaak met peper.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder boter of olie en bak de kokos in 1 min goud. Hak de pinda’s grof en meng door het kokosrasp.
Serveer de rijst in het midden van een bord met de sperziebonen, kip, ei, atjar en de rest van de sambal in groepjes eromheen. Strooi het kokos-pinda mengsel erover.
Roerbakken / wokken
Instructievideo - 00:54 min.
Nasi rames
In Indonesië kun je bij veel warungs nasi rames vinden. Het is een gerecht waar rijst de basis is en gemengd wordt met een verzameling van bijgerechten. In deze versie van nasi rames hebben we kip met ketjap, kokosboontjes en een gebakken sambaleitje.
hoofdgerecht
null personen
440 kcal
10 min. bereiden
Aan de slag
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook ondertussen de eieren in 7 min.
Snipper ondertussen de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit ¼ van olie in een steelpan en bak de helft van de ui en ⅓ knoflook 1 min. Voeg de kokosmelk, het citroengras en de helft van de vetsin toe en breng aan de kook. Kook de sperziebonen in de kokosmelk in 6 min. beetgaar. Breng op smaak met peper en zout. Haal het citroengras eruit, verwijder de buitenste bladeren en snijd de zachte binnenkant heel fijn.
Snijd de kipdijfilet in blokjes van 1 cm. Verhit ondertussen ¼ van de olie in de koekenpan en bak de kip in 5 min. goudbruin en gaar. Voeg de laatste min. ¼ van de ui, ⅓ knoflook, de sambal oelek, de ketjap en het fijngesneden citroengras toe en bak nog 1 min. mee.
Pel ondertussen de eieren en snijd de tomaat in kleine blokjes. Verhit ¼ van de olie in een koekenpan en bak de gepelde eieren rondom een beetje knapperig en goudgeel. Haal de eieren uit de pan en bak de tomaat, rest van de ui, de rest van de knoflook, sambal oelek, het water, de trassie en de rest van de vetsin 1 min. Pureer in een hoge beker met de staafmixer tot een puree. Doe samen met de eieren terug in de pan en bak nog 1 min. op hoog vuur mee. Breng op smaak met peper.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder boter of olie en bak de kokos in 1 min goud. Hak de pinda’s grof en meng door het kokosrasp.
Serveer de rijst in het midden van een bord met de sperziebonen, kip, ei, atjar en de rest van de sambal in groepjes eromheen. Strooi het kokos-pinda mengsel erover.
algemeen:
variatietip:
vegatip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g pandanrijst
4 middelgrote eieren
2 middelgrote uien
3 el zonnebloemolie
3 tenen knoflook
400 ml kokosmelk
1 stengel koelverse sereh citroengras
1 tl vetsin
600 g verse sperziebonen
390 g kipdijfilet
2 el sambal oelek
4 el ketjap manis
1 tomaat
2 el water
¼ tl Indonesische trassie
2 el AH biologisch kokosrasp
2 el ongezouten pinda's
4 el atjar tjampoer