Gebakken rijst met kokos-sambal
Je kunt natuurlijk kokosrasp over je gebakken rijst doen, maar kokosrasp met sambal is nóg beter.
Aan de slag
Spoel de rijst in een zeef onder koud stromend water en laat uitlekken. Herhaal 3-4 keer totdat het water minder troebel wordt. Zo voorkom je dat de rijstkorrels na het koken aan elkaar gaan plakken. Kook de rijst 3 min. korter dan aangegeven op de verpakking. Verdeel de rijst over een platte schaal en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
Snijd ondertussen de sjalot en knoflook grof. Maak de rode peper schoon en snijd het vruchtvlees grof. Doe de sjalot, knoflook, rode peper en ⅓ van de olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Snijd de bosui in dunne ringen.
Verhit ⅙ van de olie in een koekenpan op laag vuur en bak de sambal oelek 3-5 min. Voeg de suiker toe, roer door en schep het kokosrasp erdoor. Bak al roerend nog 5-7 min.
Verhit de rest van de olie in een wok op middelhoog vuur en fruit de sjalotpasta 5 min. onder voortdurend omscheppen. Voeg de rijst, tuinerwten en bosui toe en roerbak alles 3 min. op hoog vuur, tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg de ketjap en sojasaus toe en meng goed.
Verdeel de gebakken rijst over diepe borden en verdeel de kokossambal erover.
Gebakken rijst met kokos-sambal
Je kunt natuurlijk kokosrasp over je gebakken rijst doen, maar kokosrasp met sambal is nóg beter.
hoofdgerecht
null personen
800 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Spoel de rijst in een zeef onder koud stromend water en laat uitlekken. Herhaal 3-4 keer totdat het water minder troebel wordt. Zo voorkom je dat de rijstkorrels na het koken aan elkaar gaan plakken. Kook de rijst 3 min. korter dan aangegeven op de verpakking. Verdeel de rijst over een platte schaal en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
Snijd ondertussen de sjalot en knoflook grof. Maak de rode peper schoon en snijd het vruchtvlees grof. Doe de sjalot, knoflook, rode peper en ⅓ van de olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Snijd de bosui in dunne ringen.
Verhit ⅙ van de olie in een koekenpan op laag vuur en bak de sambal oelek 3-5 min. Voeg de suiker toe, roer door en schep het kokosrasp erdoor. Bak al roerend nog 5-7 min.
Verhit de rest van de olie in een wok op middelhoog vuur en fruit de sjalotpasta 5 min. onder voortdurend omscheppen. Voeg de rijst, tuinerwten en bosui toe en roerbak alles 3 min. op hoog vuur, tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg de ketjap en sojasaus toe en meng goed.
Verdeel de gebakken rijst over diepe borden en verdeel de kokossambal erover.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g witte rijst
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 rode peper
6 el zonnebloemolie
4 bosuitjes
2 el sambal oelek
1 el kristalsuiker
125 g AH biologisch kokosrasp
450 g diepvries fijne tuinerwten
2 el ketjap manis
1 el sojasaus
Dit heb je nodig
staafmixer met hoge beker
wok