Gebakken rijst met ketjap spekjes
Gebakken rijst met spekjes. Máár: niet zomaar spekjes, nee: ketjap spekjes!
Aan de slag
Spoel de rijst in een zeef onder koud stromend water en laat uitlekken. Herhaal 3-4 keer totdat het water minder troebel wordt. Zo voorkom je dat de rijstkorrels na het koken aan elkaar gaan plakken. Kook de rijst 3 min. korter dan aangegeven op de verpakking. Verdeel de rijst over een platte schaal en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
Snijd ondertussen de sjalot en knoflook grof. Maak de rode peper schoon en snijd het vruchtvlees grof. Doe de sjalot, knoflook, rode peper en ⅖ van de olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Snijd de bosui in dunne ringen.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes 5 min. op middelhoog vuur. Blus af met de helft van de ketjap.
Verhit de rest van de olie in een wok op middelhoog vuur en fruit de sjalotpasta 5 min. onder voortdurend omscheppen. Voeg de rijst, tuinerwten en bosui toe en roerbak alles 3 min. op hoog vuur, tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg de rest van de ketjap en de sojasaus toe en meng goed.
Verdeel de gebakken rijst over diepe borden en verdeel de ketjapspekjes erover.
Gebakken rijst met ketjap spekjes
Gebakken rijst met spekjes. Máár: niet zomaar spekjes, nee: ketjap spekjes!
hoofdgerecht
null personen
785 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Spoel de rijst in een zeef onder koud stromend water en laat uitlekken. Herhaal 3-4 keer totdat het water minder troebel wordt. Zo voorkom je dat de rijstkorrels na het koken aan elkaar gaan plakken. Kook de rijst 3 min. korter dan aangegeven op de verpakking. Verdeel de rijst over een platte schaal en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
Snijd ondertussen de sjalot en knoflook grof. Maak de rode peper schoon en snijd het vruchtvlees grof. Doe de sjalot, knoflook, rode peper en ⅖ van de olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Snijd de bosui in dunne ringen.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes 5 min. op middelhoog vuur. Blus af met de helft van de ketjap.
Verhit de rest van de olie in een wok op middelhoog vuur en fruit de sjalotpasta 5 min. onder voortdurend omscheppen. Voeg de rijst, tuinerwten en bosui toe en roerbak alles 3 min. op hoog vuur, tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg de rest van de ketjap en de sojasaus toe en meng goed.
Verdeel de gebakken rijst over diepe borden en verdeel de ketjapspekjes erover.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g witte rijst
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 rode peper
5 el zonnebloemolie
4 bosuitjes
300 g gerookte spekreepjes
4 el ketjap manis
450 g diepvries fijne tuinerwten
1 el sojasaus
Dit heb je nodig
staafmixer met hoge beker