Karniyarik
Het recept voor deze karniyarik is tot stand gekomen met hulp van Hale Amus Vermeulen, schrijfster van het boek De bijbel van de Turkse keuken.
Aan de slag
Schil rondom, in de lengte, repen van de paarse schil van de aubergines, zodat er om en om paarse en witte strepen ontstaan. Prik met een vork rondom gaatjes in de aubergines. Los de helft van het zout op in ruim water en laat de aubergines er minimaal 30 min. in weken. Leg een deksel of iets zwaars op de aubergines zodat ze onder water blijven.
Snipper ondertussen de ui, snijd de peterselie fijn en de tomaat in blokjes van 1 cm.
Verhit 1 el olie in een hapjespan op middelhoog en bak de ui 2-3 min. Voeg het gehakt toe en bak in 6-7 min. rul. Voeg de tomatenpuree, 1 tl zout en een ½ tl (versgemalen) peper toe en bak al omscheppend nog 2 min. Neem van het vuur en roer ¾ van de peterselie erdoor.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal de aubergines uit het water en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan tot 160 °C. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Frituur de aubergines in porties in 12-15 min. rondom bruin en gaar. Draai met de keukentang geregeld om. Neem uit de hete olie en laat uitlekken op keukenpapier. Laat 20-30 min. afkoelen.
Snijd de aubergines over de hele lengte in, maar laat 1 cm van de onderkant intact en laat de steel zitten. Maak de aubergines open en druk het vruchtvlees met de bolle kant van een lepel licht in om ruimte te maken voor de vulling.
Leg de aubergines in een ingevette ovenschaal, bestrooi eventueel met zout. Vul de aubergines met de vulling en verdeel de blokjes tomaat erover.
Schenk het hete water in de ovenschaal en stoof het gerecht ca. 40-45 min. in het midden van de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie als het gehakt te donker wordt.
Garneer met de rest van de peterselie.
Karniyarik
Het recept voor deze karniyarik is tot stand gekomen met hulp van Hale Amus Vermeulen, schrijfster van het boek De bijbel van de Turkse keuken.
hoofdgerecht
null personen
450 kcal
55 min. bereiden
30 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Schil rondom, in de lengte, repen van de paarse schil van de aubergines, zodat er om en om paarse en witte strepen ontstaan. Prik met een vork rondom gaatjes in de aubergines. Los de helft van het zout op in ruim water en laat de aubergines er minimaal 30 min. in weken. Leg een deksel of iets zwaars op de aubergines zodat ze onder water blijven.
Snipper ondertussen de ui, snijd de peterselie fijn en de tomaat in blokjes van 1 cm.
Verhit 1 el olie in een hapjespan op middelhoog en bak de ui 2-3 min. Voeg het gehakt toe en bak in 6-7 min. rul. Voeg de tomatenpuree, 1 tl zout en een ½ tl (versgemalen) peper toe en bak al omscheppend nog 2 min. Neem van het vuur en roer ¾ van de peterselie erdoor.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal de aubergines uit het water en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan tot 160 °C. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Frituur de aubergines in porties in 12-15 min. rondom bruin en gaar. Draai met de keukentang geregeld om. Neem uit de hete olie en laat uitlekken op keukenpapier. Laat 20-30 min. afkoelen.
Snijd de aubergines over de hele lengte in, maar laat 1 cm van de onderkant intact en laat de steel zitten. Maak de aubergines open en druk het vruchtvlees met de bolle kant van een lepel licht in om ruimte te maken voor de vulling.
Leg de aubergines in een ingevette ovenschaal, bestrooi eventueel met zout. Vul de aubergines met de vulling en verdeel de blokjes tomaat erover.
Schenk het hete water in de ovenschaal en stoof het gerecht ca. 40-45 min. in het midden van de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie als het gehakt te donker wordt.
Garneer met de rest van de peterselie.
combinatietip:
vegatip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
4 aubergines
2 tl zout
1 middelgrote ui
10 g verse platte peterselie
1 trostomaat
300 g rundergehakt
50 g tomatenpuree
½ tl versgemalen peper
265 ml zonnebloemolie
250 ml heet water
Dit heb je nodig
keukenthermometer
tang