Karniyarik
bewaar
bewaar

Karniyarik

Het recept voor deze karniyarik is tot stand gekomen met hulp van Hale Amus Vermeulen, schrijfster van het boek De bijbel van de Turkse keuken.

55 min. bereiden / 45 min. oventijd / 30 min. wachten

10 ingrediënten

Aan de slag

Schil rondom, in de lengte, repen van de paarse schil van de aubergines, zodat er om en om paarse en witte strepen ontstaan. Prik met een vork rondom gaatjes in de aubergines. Los de helft van het zout op in ruim water en laat de aubergines er minimaal 30 min. in weken. Leg een deksel of iets zwaars op de aubergines zodat ze onder water blijven.

Snipper ondertussen de ui, snijd de peterselie fijn en de tomaat in blokjes van 1 cm.

Verhit 1 el olie in een hapjespan op middelhoog en bak de ui 2-3 min. Voeg het gehakt toe en bak in 6-7 min. rul. Voeg de tomatenpuree, 1 tl zout en een ½ tl (versgemalen) peper toe en bak al omscheppend nog 2 min. Neem van het vuur en roer ¾ van de peterselie erdoor.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal de aubergines uit het water en dep ze droog met keukenpapier.

Verhit de rest van de olie in een koekenpan tot 160 °C. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Frituur de aubergines in porties in 12-15 min. rondom bruin en gaar. Draai met de keukentang geregeld om. Neem uit de hete olie en laat uitlekken op keukenpapier. Laat 20-30 min. afkoelen.

Snijd de aubergines over de hele lengte in, maar laat 1 cm van de onderkant intact en laat de steel zitten. Maak de aubergines open en druk het vruchtvlees met de bolle kant van een lepel licht in om ruimte te maken voor de vulling.

Leg de aubergines in een ingevette ovenschaal, bestrooi eventueel met zout. Vul de aubergines met de vulling en verdeel de blokjes tomaat erover.

Schenk het hete water in de ovenschaal en stoof het gerecht ca. 40-45 min. in het midden van de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie als het gehakt te donker wordt.

Garneer met de rest van de peterselie.

combinatietipLekker met rijst en salade.
vegatipLiever vega/vegan? Vervang het gehakt door 250 g gekookte groene linzen (het gerecht is dan niet meer glutenvrij)
achtergrondinfoHale: "Karniyarik is een van de meest populaire gerechten uit de Turkse keuken en geliefd door velen. De naam betekent letterlijk ’gespleten buik’, de aubergines worden dan ook door het midden gesplitst. Karniyarik wordt voornamelijk in de zomer gemaakt wanneer de aubergines in seizoen zijn en het lekkerst smaken."
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Karniyarik

Het recept voor deze karniyarik is tot stand gekomen met hulp van Hale Amus Vermeulen, schrijfster van het boek De bijbel van de Turkse keuken.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig