Aardappelgratin met Gruyère
De klassieke Franse gratin: met room, knoflook, nootmuskaat en kaas.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de aardappelen en schaaf ze in de keukenmachine in flinterdunne plakjes. Klop de eieren los in een kom pers de knoflook erboven en voeg de melk, slagroom en nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Schep de aardappelplakjes door het roommengsel en doe in de quichevorm. Druk stevig aan. Rasp de kaas en strooi over het mengsel.
Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar en goudbruin. Laat 15 min. afkoelen in de vorm. Snijd met een scherp mes in 12 punten.
Aardappelen schillen
Instructievideo - 01:08 min.
Aardappelgratin met Gruyère
De klassieke Franse gratin: met room, knoflook, nootmuskaat en kaas.
bijgerecht
null personen
225 kcal
15 min. bereiden
15 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de aardappelen en schaaf ze in de keukenmachine in flinterdunne plakjes. Klop de eieren los in een kom pers de knoflook erboven en voeg de melk, slagroom en nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Schep de aardappelplakjes door het roommengsel en doe in de quichevorm. Druk stevig aan. Rasp de kaas en strooi over het mengsel.
Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar en goudbruin. Laat 15 min. afkoelen in de vorm. Snijd met een scherp mes in 12 punten.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg vastkokende aardappel
2 middelgrote eieren
1 teen knoflook
150 ml volle melk
125 ml verse slagroom
1 mespunt gedroogde nootmuskaat
100 g Zwitserse Gruyère
Dit heb je nodig
keukenmachine
quichevorm (Ø 26 cm)