Zuid-Franse uienpizza met salami
Pizza's hoeven niet altijd naar Italiaans recept gemaakt te worden. Deze Zuid-Franse variant verslaat die van de buren.
Aan de slag
Meng de bloem met de gist en het zout. Schenk het lauwe water en de helft van de olie in een kuiltje. Kneed het deeg vanuit het midden soepel. Leg het deeg vervolgens onder een vochtige theedoek in een kom en laat deze op een warme plek 1 uur rijzen. Snijd de uien in halve ringen. Bak de uiringen met de knoflook, laurier en de helft van de tijm in 45 min. op heel laag vuur glazig bakken. Schep regelmatig om; uien mogen niet bruin kleuren. Knoflook, laurier en tijm verwijderen, uien op smaak brengen met peper en eventueel wat zout.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed de bakplaat met bakpapier en rol het deeg erop uit tot een rechthoekige lap van ca. 30 x 40 cm. Duw de randen van het deeg iets omhoog en prik het deeg hier en daar met een vork in. Strijk de uimassa over het deeg uit en strooi de rest van de tijm erover. Snijd de salami in reepjes en verdeel de visfilets, olijven en salami erover. Schuif de bakplaat in midden van de oven en bak de plaatpizza (= pissaladière) in ca. 30 min. krokant en gaar. Eventueel na 20 min. op laagste richel.
Neem uit de oven en laat iets afkoelen, want pissaladière wordt traditioneel lauw gegeten.
Zuid-Franse uienpizza met salami
Pizza's hoeven niet altijd naar Italiaans recept gemaakt te worden. Deze Zuid-Franse variant verslaat die van de buren.
hoofdgerecht
null personen
620 kcal
40 min. bereiden
60 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Meng de bloem met de gist en het zout. Schenk het lauwe water en de helft van de olie in een kuiltje. Kneed het deeg vanuit het midden soepel. Leg het deeg vervolgens onder een vochtige theedoek in een kom en laat deze op een warme plek 1 uur rijzen. Snijd de uien in halve ringen. Bak de uiringen met de knoflook, laurier en de helft van de tijm in 45 min. op heel laag vuur glazig bakken. Schep regelmatig om; uien mogen niet bruin kleuren. Knoflook, laurier en tijm verwijderen, uien op smaak brengen met peper en eventueel wat zout.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed de bakplaat met bakpapier en rol het deeg erop uit tot een rechthoekige lap van ca. 30 x 40 cm. Duw de randen van het deeg iets omhoog en prik het deeg hier en daar met een vork in. Strijk de uimassa over het deeg uit en strooi de rest van de tijm erover. Snijd de salami in reepjes en verdeel de visfilets, olijven en salami erover. Schuif de bakplaat in midden van de oven en bak de plaatpizza (= pissaladière) in ca. 30 min. krokant en gaar. Eventueel na 20 min. op laagste richel.
Neem uit de oven en laat iets afkoelen, want pissaladière wordt traditioneel lauw gegeten.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g tarwebloem
1 zakje gedroogde gist
1 tl zout
150 ml water
4 el traditionele olijfolie
1½ kg zoete ui
2 tenen knoflook
1 gedroogde laurierblaadjes
8 g verse tijm
100 g Franse salami
12 ansjovisfilets in olie in blik
16 zwarte olijven zonder pit
Dit heb je nodig
bakpapier