Citroentaart met pistachenoten
Aan de slag
Oven voorverwarmen op 175 ºC. Pistachenootjes pellen. Nootjes in zeef onder heet stromend water afspoelen en met keukenpapier droogwrijven en fijnhakken. In kom bloem, 50 g basterdsuiker en vanillesuiker door elkaar mengen. Splits 1 ei. Helft van pistachenoten, 100 g boter, 1 eierdooier (eiwit wordt niet gebruikt) en 1 el koud water toevoegen. Boter met mes door bloem snijden. Alles snel tot samenhangende deegbal kneden. Deeg op met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot ronde lap, ca. 4 cm groter dan vorm. Vorm bekleden met deeg. Bakpapier op deeg leggen en steunvulling erin scheppen. In oven taartbodem in 15 min. lichtbruin bakken. Steunvulling en bakpapier verwijderen en taartbodem nog 10 min. bakken. Intussen citroenen schoonboenen en schil er dun afraspen. Citroenen uitpersen. In steelpan 60 g boter smelten. Splits 2 eieren. Met mixer 3 eieren, 2 eierdooiers (eiwit wordt niet gebruikt) en 150 g basterdsuiker schuimig kloppen. Citroenrasp en -sap en gesmolten boter erdoor kloppen. Rest van pistachenootjes over bodem verdelen. Citroenmengsel voorzichtig in taartbodem schenken. Taart terugschuiven in oven en in nog ca. 30 min. stevig en lichtbruin bakken. Laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker.
Eieren splitsen
Instructievideo - 00:36 min.
Citroentaart met pistachenoten
nagerecht
null porties
360 kcal
25 min. bereiden
55 min. wachten
Aan de slag
Oven voorverwarmen op 175 ºC. Pistachenootjes pellen. Nootjes in zeef onder heet stromend water afspoelen en met keukenpapier droogwrijven en fijnhakken. In kom bloem, 50 g basterdsuiker en vanillesuiker door elkaar mengen. Splits 1 ei. Helft van pistachenoten, 100 g boter, 1 eierdooier (eiwit wordt niet gebruikt) en 1 el koud water toevoegen. Boter met mes door bloem snijden. Alles snel tot samenhangende deegbal kneden. Deeg op met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot ronde lap, ca. 4 cm groter dan vorm. Vorm bekleden met deeg. Bakpapier op deeg leggen en steunvulling erin scheppen. In oven taartbodem in 15 min. lichtbruin bakken. Steunvulling en bakpapier verwijderen en taartbodem nog 10 min. bakken. Intussen citroenen schoonboenen en schil er dun afraspen. Citroenen uitpersen. In steelpan 60 g boter smelten. Splits 2 eieren. Met mixer 3 eieren, 2 eierdooiers (eiwit wordt niet gebruikt) en 150 g basterdsuiker schuimig kloppen. Citroenrasp en -sap en gesmolten boter erdoor kloppen. Rest van pistachenootjes over bodem verdelen. Citroenmengsel voorzichtig in taartbodem schenken. Taart terugschuiven in oven en in nog ca. 30 min. stevig en lichtbruin bakken. Laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
100 g pistachenoten
175 g bloem
200 g lichtbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
160 g roomboter
6 eieren
2 citroenen
0 poedersuiker
Dit heb je nodig
lage taartvorm (ca. 24 cm doorsnede), ingevet
bakpapier
steunvulling