Brik met gamba-tonijnvulling
Aan de slag
Plakjes filodeeg in verpakking ca. 2 uur bij kamertemperatuur laten ontdooien. Aardappel ongeschild in bodempje water in ca. 20 minuten gaar koken en laten afkoelen. Aardappel pellen en in fijne stukjes snijden. Gamba's pellen en in stukjes snijden. Ui en knoflook pellen en fijn snipperen. Blad van peterselie fijn knippen. Kappertjes fijn hakken.
In pan 1 dl olie verhitten, hierin ui en knoflook fruiten. Gamba, aardappel, peterselie en kappertjes en kurkuma toevoegen en geheel nog ca. 2 minuten zachtjes bakken. Pan van vuur nemen. Tonijn afgieten en door gambamengsel scheppen. Vulling op smaak brengen met zout, peper en harissa.
Deeg uitvouwen. Met scherp mes 4 cm van lange kant van filodeeg snijden, zodat vierkante vellen van ca. 23 x 23 cm ontstaan. 1 filovel met eiwit bestrijken en op tweede vel leggen. Randen met eiwit bestrijken. Kwart van vulling in hoek scheppen. Met vingers halve maan van vulling vormen, met bolle kant aan hoekzijde.
Telkens 1 eitje breken in holte van maanvorm, of ei splitsen en dooier op filodeeg leggen. filodeeg diagonaal over vulling vouwen en dichtdrukken. Afdekken met vochtige theedoek (om uitdroging te voorkomen). Zo nog 3 driehoeken (= brik) maken.
In diepe koekenpan of braadpan flinke laag olie verhitten. Briks een voor een behoedzaam in hete olie laten glijden en aan beide zijden goudbruin bakken, voorzichtig omkeren. Brik op keukenpapier laten uitlekken en warmhouden. Intussen 'sokkeltjes' van citoenen snijden: onderkant eraf snijden en in de lengte diepe inkepingen maken. Op vier borden citroen zetten en warme brik in inkeping plaatsen. Aan tafel brik naar wens met citroensap besprenkelen.
Brik met gamba-tonijnvulling
voorgerecht
null personen
320 kcal
70 min. bereiden
120 min. wachten
Aan de slag
Plakjes filodeeg in verpakking ca. 2 uur bij kamertemperatuur laten ontdooien. Aardappel ongeschild in bodempje water in ca. 20 minuten gaar koken en laten afkoelen. Aardappel pellen en in fijne stukjes snijden. Gamba's pellen en in stukjes snijden. Ui en knoflook pellen en fijn snipperen. Blad van peterselie fijn knippen. Kappertjes fijn hakken.
In pan 1 dl olie verhitten, hierin ui en knoflook fruiten. Gamba, aardappel, peterselie en kappertjes en kurkuma toevoegen en geheel nog ca. 2 minuten zachtjes bakken. Pan van vuur nemen. Tonijn afgieten en door gambamengsel scheppen. Vulling op smaak brengen met zout, peper en harissa.
Deeg uitvouwen. Met scherp mes 4 cm van lange kant van filodeeg snijden, zodat vierkante vellen van ca. 23 x 23 cm ontstaan. 1 filovel met eiwit bestrijken en op tweede vel leggen. Randen met eiwit bestrijken. Kwart van vulling in hoek scheppen. Met vingers halve maan van vulling vormen, met bolle kant aan hoekzijde.
Telkens 1 eitje breken in holte van maanvorm, of ei splitsen en dooier op filodeeg leggen. filodeeg diagonaal over vulling vouwen en dichtdrukken. Afdekken met vochtige theedoek (om uitdroging te voorkomen). Zo nog 3 driehoeken (= brik) maken.
In diepe koekenpan of braadpan flinke laag olie verhitten. Briks een voor een behoedzaam in hete olie laten glijden en aan beide zijden goudbruin bakken, voorzichtig omkeren. Brik op keukenpapier laten uitlekken en warmhouden. Intussen 'sokkeltjes' van citoenen snijden: onderkant eraf snijden en in de lengte diepe inkepingen maken. Op vier borden citroen zetten en warme brik in inkeping plaatsen. Aan tafel brik naar wens met citroensap besprenkelen.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 pak filobladerdeeg
1 grote aardappel
1 bakje gamba's
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
1 zakje verse peterselie
2 eetlepels kappertjes
½ theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
1 blikje tonijn op olijfolie
0 zout en peper
0 harissa
600 ml (arachide)olie
1 eiwit
4 kleine eieren
1 citroen
Dit heb je nodig
keukenpapier