Garnalenkroketjes met gruyère
Aan de slag
Kaas raspen en citroen uitpersen. In pan boter langzaam laten smelten. Boter laten uitbruisen, maar niet laten kleuren. 50 g Bloem door boter roeren tot samenhangend mengsel. Mengsel (= roux) op laag vuur onder voortdurend roeren ca. 5 minuten laten garen. Vervolgens melk en 1/4 liter water in één keer bij roux gieten en bouillonblokje erboven verkruimelen. Mengsel al roerend met garde aan de kook brengen en binden tot (zeer) dikke saus. Saus onder voortdurend roeren ca. 2 minuten zachtjes laten doorkoken. Pan van vuur nemen en citroensap, garnalen, 1 eierdooier (rest van de eierdooiers wordt niet gebruikt) en kaas door saus roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Bakplaat invetten. Mengsel tot dikte van 2 cm over plaat verdelen, afdekken met plasticfolie en minimaal 12 uur in koelkast laten staan.
Frituurvet verhitten tot 180 à 190 °C. Aparte schalen met rest van bloem, eiwitten loskloppen en paneermeel klaarzetten. Garnalenmengsel tot ca. 10 kroketjes van 3 x 6 cm vormen en achtereenvolgens door bloem, eiwit en paneermeel wentelen. Kroketjes per vier in ca. 2 minuten in heet vet goudbruin frituren en op keukenpapier laten uitlekken. Kroketjes serveren met partjes citroen.
Garnalenkroketjes met gruyère
voorgerecht
null personen
290 kcal
40 min. bereiden
480 min. wachten
Aan de slag
Kaas raspen en citroen uitpersen. In pan boter langzaam laten smelten. Boter laten uitbruisen, maar niet laten kleuren. 50 g Bloem door boter roeren tot samenhangend mengsel. Mengsel (= roux) op laag vuur onder voortdurend roeren ca. 5 minuten laten garen. Vervolgens melk en 1/4 liter water in één keer bij roux gieten en bouillonblokje erboven verkruimelen. Mengsel al roerend met garde aan de kook brengen en binden tot (zeer) dikke saus. Saus onder voortdurend roeren ca. 2 minuten zachtjes laten doorkoken. Pan van vuur nemen en citroensap, garnalen, 1 eierdooier (rest van de eierdooiers wordt niet gebruikt) en kaas door saus roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Bakplaat invetten. Mengsel tot dikte van 2 cm over plaat verdelen, afdekken met plasticfolie en minimaal 12 uur in koelkast laten staan.
Frituurvet verhitten tot 180 à 190 °C. Aparte schalen met rest van bloem, eiwitten loskloppen en paneermeel klaarzetten. Garnalenmengsel tot ca. 10 kroketjes van 3 x 6 cm vormen en achtereenvolgens door bloem, eiwit en paneermeel wentelen. Kroketjes per vier in ca. 2 minuten in heet vet goudbruin frituren en op keukenpapier laten uitlekken. Kroketjes serveren met partjes citroen.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
50 g gruyère
½ citroen
50 g boter of margarine
200 g bloem
250 ml koude melk
1 visbouillontablet
250 g Hollandse garnalen
5 eieren
0 zout
0 (versgemalen) peper
150 g paneermeel
0 boter of margarine om in te vetten
0 frituurvet of olie
Dit heb je nodig
plasticfolie
rasp
bakplaat
keukenpapier
frituurpan