Favadip met tomaten-kappertjessaus
Aan de slag
In pan spliterwten net onder water zetten en 2 eetlepels olie toevoegen. Erwten aan de kook brengen en op laag vuur ca. 45 minuten koken tot water is opgenomen en dikke puree ontstaat, regelmatig roeren en eventueel meer water toevoegen. Intussen tomatenblokjes aan de kook brengen en op laag vuur onafgedekt in ca. 15 minuten laten indikken, af en toe roeren. Vervolgens kappertjes laten uitlekken, grof snijden en erdoor roeren. Mengsel op smaak brengen met zout en peper en laten afkoelen. Knoflook pellen en fijn snijden of uitpersen. Rode peper wassen, pitjes verwijderen en fijn snijden.
In keukenmachine erwten glad pureren. In pan 2 eetlepels olie verhitten en knoflook en peper ca. 1 minuut aanfruiten zonder te kleuren. Erwtenpuree toevoegen en wijn erdoor roeren. Citroen halveren, helft uitpersen, sap aan erwtenpuree toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Mengsel al roerend op laag vuur ca. 5 minuten afgedekt verwarmen. Puree tot lauwwarm (of koud) laten afkoelen. Rest van citroen in plakjes snijden. Fava (= dip) in kom serveren en rest van olie erop gieten. Garneren met citroenplakjes en schepje tomaten-kappertjessaus. Rest van saus apart erbij serveren. Lekker met in punten gesneden geroosterd Grieks landbrood.
Favadip met tomaten-kappertjessaus
voorgerecht
null personen
265 kcal
60 min. bereiden
Aan de slag
In pan spliterwten net onder water zetten en 2 eetlepels olie toevoegen. Erwten aan de kook brengen en op laag vuur ca. 45 minuten koken tot water is opgenomen en dikke puree ontstaat, regelmatig roeren en eventueel meer water toevoegen. Intussen tomatenblokjes aan de kook brengen en op laag vuur onafgedekt in ca. 15 minuten laten indikken, af en toe roeren. Vervolgens kappertjes laten uitlekken, grof snijden en erdoor roeren. Mengsel op smaak brengen met zout en peper en laten afkoelen. Knoflook pellen en fijn snijden of uitpersen. Rode peper wassen, pitjes verwijderen en fijn snijden.
In keukenmachine erwten glad pureren. In pan 2 eetlepels olie verhitten en knoflook en peper ca. 1 minuut aanfruiten zonder te kleuren. Erwtenpuree toevoegen en wijn erdoor roeren. Citroen halveren, helft uitpersen, sap aan erwtenpuree toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Mengsel al roerend op laag vuur ca. 5 minuten afgedekt verwarmen. Puree tot lauwwarm (of koud) laten afkoelen. Rest van citroen in plakjes snijden. Fava (= dip) in kom serveren en rest van olie erop gieten. Garneren met citroenplakjes en schepje tomaten-kappertjessaus. Rest van saus apart erbij serveren. Lekker met in punten gesneden geroosterd Grieks landbrood.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
150 g groene spliterwten
5 eetlepels olijfolie
1 blikje tomatenblokjes
2 eetlepels kappertjes
0 zout en peper
1 teen knoflook
½ rode peper
100 ml droge witte wijn
1 citroen
Dit heb je nodig
keukenmachine