Griekse gehaktballetjes
Ook lekker als hoofdgerecht met salade en stokbrood.
Aan de slag
Snijd de korstjes van het brood en week kort in koud water. Knijp het brood goed uit. Snipper de ui. Snijd de peterselie fijn en pluk de oreganoblaadjes van de takjes.
Doe het gehakt in een kom. Pers de knoflook boven het gehakt. Voeg het broodkruim, de ui, peterselie, oregano, olie, Metaxa, kaneel, munt, citroenrasp, peper en zout toe. Kneed goed door elkaar tot een smeuïge, samenhangende massa. Vorm balletjes van het gehakt mengsel van ongeveer 20 g per stuk. Laat de balletjes ca. 1 uur afgedekt in de koelkast staan.
Strooi de bloem op een groot plat bord en verhit de olie in een grote (anti-aanbak) koekenpan. Wentel de gehaktballetjes snel door de bloem en bak ze op halfhoog vuur bruin en gaar. Schud de pan regelmatig en voeg zo nodig wat extra olie toe. Laat de gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet of lauwwarm.
Griekse gehaktballetjes
Ook lekker als hoofdgerecht met salade en stokbrood.
null porties
75 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Snijd de korstjes van het brood en week kort in koud water. Knijp het brood goed uit. Snipper de ui. Snijd de peterselie fijn en pluk de oreganoblaadjes van de takjes.
Doe het gehakt in een kom. Pers de knoflook boven het gehakt. Voeg het broodkruim, de ui, peterselie, oregano, olie, Metaxa, kaneel, munt, citroenrasp, peper en zout toe. Kneed goed door elkaar tot een smeuïge, samenhangende massa. Vorm balletjes van het gehakt mengsel van ongeveer 20 g per stuk. Laat de balletjes ca. 1 uur afgedekt in de koelkast staan.
Strooi de bloem op een groot plat bord en verhit de olie in een grote (anti-aanbak) koekenpan. Wentel de gehaktballetjes snel door de bloem en bak ze op halfhoog vuur bruin en gaar. Schud de pan regelmatig en voeg zo nodig wat extra olie toe. Laat de gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet of lauwwarm.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 sneetjes oud witbrood
1 ui
6 takjes verse peterselie
3 takjes verse oregano
500 g lamsgehakt
1 teen knoflook
5 el traditionele olijfolie
1 el metaxa brandy
½ tl kaneel
¾ tl gedroogde munt
1 tl citroenrasp
50 g tarwebloem
Dit heb je nodig
rasp
keukenpapier