Aardappelgratin met groene kruiden
bewaar
bewaar

Aardappelgratin met groene kruiden

Zeg je kerst, dan zeg je aardappelgratin. Deze romige gegratineerde aardappelen danken hun verfijnde smaak aan de kruiden en citroen. Ontdek het hier.

30 min. bereiden / 1 uur 10 min. oventijd

11 ingrediënten

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd of schaaf de aardappelen met een kaasschaaf in zo dun mogelijke plakjes. Dit kan ook met een dunschiller, mandoline of keukenmachine.

Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de vrucht en pers de helft uit. Snijd de rest in parten. Snijd de knoflook en ⅓ van alle kruiden fijn. Meng de fijngesneden kruiden met de knoflook en het citroenrasp door de aardappel en bestrooi met peper en eventueel zout.

Verdeel de schijfjes aardappel in cirkels en dakpansgewijs over de ovenschaal. Bestrooi elke laag met ⅓ van de kaas. Eindig met een laagje aardappel. Meng de slagroom met de melk en verdeel over de aardappelen. Druk de bovenkant licht aan, zodat alle schijfjes aardappel bedekt zijn.

Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Dek eventueel losjes af met aluminiumfolie, zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 1 uur of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er een scherp mes gemakkelijk helemaal in kunt steken.

Snijd de rest van de kruiden grof en meng met de olie, 1 tl citroensap (per 6 personen), peper en eventueel zout. Verdeel de kruidensalade samen met de partjes citroen voor het serveren over de aardappelgratin.

bereidingstipJe kunt de gratin t/m stap 4 een dag van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Dek voor het serveren af met aluminiumfole en verwarm 30 min. op 150 °C. Haal de schaal tijdens het voorverwarmen van de oven uit de koelkast.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Aardappelgratin met groene kruiden

Zeg je kerst, dan zeg je aardappelgratin. Deze romige gegratineerde aardappelen danken hun verfijnde smaak aan de kruiden en citroen. Ontdek het hier.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig