Aardappelgratin met groene kruiden
Zeg je kerst, dan zeg je aardappelgratin. Deze romige gegratineerde aardappelen danken hun verfijnde smaak aan de kruiden en citroen. Ontdek het hier.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd of schaaf de aardappelen met een kaasschaaf in zo dun mogelijke plakjes. Dit kan ook met een dunschiller, mandoline of keukenmachine.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de vrucht en pers de helft uit. Snijd de rest in parten. Snijd de knoflook en ⅓ van alle kruiden fijn. Meng de fijngesneden kruiden met de knoflook en het citroenrasp door de aardappel en bestrooi met peper en eventueel zout.
Verdeel de schijfjes aardappel in cirkels en dakpansgewijs over de ovenschaal. Bestrooi elke laag met ⅓ van de kaas. Eindig met een laagje aardappel. Meng de slagroom met de melk en verdeel over de aardappelen. Druk de bovenkant licht aan, zodat alle schijfjes aardappel bedekt zijn.
Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Dek eventueel losjes af met aluminiumfolie, zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 1 uur of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er een scherp mes gemakkelijk helemaal in kunt steken.
Snijd de rest van de kruiden grof en meng met de olie, 1 tl citroensap (per 6 personen), peper en eventueel zout. Verdeel de kruidensalade samen met de partjes citroen voor het serveren over de aardappelgratin.
Aardappelgratin met groene kruiden
Zeg je kerst, dan zeg je aardappelgratin. Deze romige gegratineerde aardappelen danken hun verfijnde smaak aan de kruiden en citroen. Ontdek het hier.
bijgerecht
null personen
395 kcal
30 min. bereiden
70 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd of schaaf de aardappelen met een kaasschaaf in zo dun mogelijke plakjes. Dit kan ook met een dunschiller, mandoline of keukenmachine.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de vrucht en pers de helft uit. Snijd de rest in parten. Snijd de knoflook en ⅓ van alle kruiden fijn. Meng de fijngesneden kruiden met de knoflook en het citroenrasp door de aardappel en bestrooi met peper en eventueel zout.
Verdeel de schijfjes aardappel in cirkels en dakpansgewijs over de ovenschaal. Bestrooi elke laag met ⅓ van de kaas. Eindig met een laagje aardappel. Meng de slagroom met de melk en verdeel over de aardappelen. Druk de bovenkant licht aan, zodat alle schijfjes aardappel bedekt zijn.
Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Dek eventueel losjes af met aluminiumfolie, zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 1 uur of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er een scherp mes gemakkelijk helemaal in kunt steken.
Snijd de rest van de kruiden grof en meng met de olie, 1 tl citroensap (per 6 personen), peper en eventueel zout. Verdeel de kruidensalade samen met de partjes citroen voor het serveren over de aardappelgratin.
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg iets kruimige aardappel
1 biologische citroen
2 tenen knoflook
40 g verse platte peterselie
15 g verse basilicum
15 g verse dille
15 g verse bieslook
150 g geraspte kaas voor ovengratin
250 ml verse slagroom
200 ml volle melk
1 tl extra vierge olijfolie
Dit heb je nodig
ronde ovenschaal (Ø 26 cm, ingevet)