Klassieke spaghetti carbonara
bewaar
bewaar

Klassieke spaghetti carbonara

De klassieke spaghetti carbonara bestaat uit maar 4 ingrediënten: spaghetti, eieren, guanciale (wangspek) en Pecorino Romano. Geen room dus! En ook geen knoflook.

15 min. bereiden

4 ingrediënten

Aan de slag

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in goed gezouten water al dente, maar verkort de kooktijd met 1 min.

Verhit ondertussen een grote koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur. Bak de guanciale in 5 min. knapperig. Roer af en toe.

Rasp ondertussen de pecorino. Splits de helft van de eieren. De eiwitten gebruik je niet. Voeg de eidooiers en overige eieren toe aan de pecorino. Breng op smaak met veel versgemalen zwarte peper. Voeg 3 el (per 4 personen) kookwater van de pasta toe en meng goed.

Giet de pasta af, maar bewaar een kopje van het kookwater. Voeg de pasta met 1 el kookwater p.p. toe aan de guanciale in de koekenpan. Meng goed.

Haal de pan van het vuur en roer het eimengsel erdoor. Meng tot het eimengsel een romige saus is geworden. Voeg eventueel extra pastawater toe om de saus romiger te maken.

Verdeel de spaghetti over borden en breng op smaak met extra versgemalen zwarte peper. Bestrooi eventueel met extra pecorino.

achtergrondinfoDe ontstaansgeschiedenis van carbonara is, net als bij veel andere gerechten, niet helemaal duidelijk. Er wordt vaak gezegd dat carbonara uit de regio Lazio komt, met Rome als hoofdstad, maar anderen denken dat het gerecht uit de buurt van Napels komt. Een andere theorie is dat het gerecht is bedacht voor hardwerkende mannen, vanwege de naam carbonaro, wat kolenbrander betekent. Een populaire theorie stelt dat Amerikaanse soldaten aan het eind van de Tweede Wereldoorlog eieren en spek meenamen naar lokale eethuizen om de maaltijden voedzamer te maken. Waar alle Italianen het over eens zijn, zijn de ingrediënten. De traditionele ingrediënten zijn guanciale (wangspek), eieren, pecorino, zwarte peper en spaghetti. Absoluut geen room, knoflook, ui en eigenlijk ook geen andere soorten spek.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Klassieke spaghetti carbonara

De klassieke spaghetti carbonara bestaat uit maar 4 ingrediënten: spaghetti, eieren, guanciale (wangspek) en Pecorino Romano. Geen room dus! En ook geen knoflook.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig