Hummingbird cake
bewaar
bewaar

Hummingbird cake

Een hummingbird cake is voor echte zoetekauwen. De cake wordt gemaakt met banaan en ananas en vindt z'n oorsprong in Jamaica. Naar verluidt is de cake vernoemd naar de kolibrie (hummingbird) die daar veel voorkomen en zelf ook zoetekauwtjes zijn.

30 min. bereiden / 1 uur oventijd / 3 uur 15 min. wachten

16 ingrediënten

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 175 °C. Prak de bananen fijn in een mengkom. Giet de ananas af, snijd het vruchtvlees grof en meng door de banaan. Voeg de olie, kristal- en basterdsuiker, het vanille-extract, de eieren en het zout toe. Roer tot een egaal mengsel. Hak de pecannoten grof.

Meng in een tweede kom de bloem, bakpoeder, baksoda en kaneel. Voeg het banaanmengsel toe en roer met een spatel tot het bloemmengsel net is opgenomen. Roer de helft van de pecannoten erdoor. Roer niet te lang, anders kan de cake taai worden.

Bekleed de bodems van de springvormen met bakpapier en verdeel het beslag erover. Bak in ca. 1 uur in de oven gaar. Steek na 45 min. een satéprikker in het midden van de cakes. Komt de prikker er schoon uit, dan zijn de cakes gaar.

Haal de cakes uit de oven en laat 15 min. afkoelen in de springvormen. Verwijder de vormen en laat de cakes minimaal 3 uur afkoelen. Laat ondertussen de roomboter en roomkaas op kamertemperatuur komen.

Klop de zachte boter en roomkaas in een mengkom met de handmixer in 5-7 min. licht en luchtig. Voeg de helft van de poedersuiker toe, mix op lage stand tot de suiker is opgenomen. Voeg de rest van de poedersuiker toe en klop op lage stand tot het is opgenomen. Mix vervolgens in 1-2 min. op middelhoge stand tot een luchtige frosting.

Smeer een beetje van de frosting op een taartplateau of bord en leg er 1 cake op. Schep ⅓ van de frosting op de cake en strijk met een spatel uit tot een egale laag. Leg de tweede cake er ondersteboven op en bestrijk de boven- en zijkanten met de rest van de frosting. Strijk de zijkant van de taart glad met een spatel. Bestrooi de bovenkant met de rest van de pecannoten.

achtergrondinfoDe oorsprong van de Hummingbird Cake, ook bekend als Doctor Bird Cake, ligt waarschijnlijk in Jamaica, waar hij vernoemd is naar een inheemse kolibriesoort, de Doctor Bird. De naam verwijst naar de zoetheid van de cake, die mensen aantrekt zoals nectar kolibries aantrekt.
achtergrondinfoIn de jaren 1960-1970 werd het recept naar de Verenigde Staten gebracht om de Jamaicaanse keuken en cultuur te promoten. Vooral in het zuiden van de Verenigde Staten werd de cake populair en is sindsdien niet meer weg te denken.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Hummingbird cake

Een hummingbird cake is voor echte zoetekauwen. De cake wordt gemaakt met banaan en ananas en vindt z'n oorsprong in Jamaica. Naar verluidt is de cake vernoemd naar de kolibrie (hummingbird) die daar veel voorkomen en zelf ook zoetekauwtjes zijn.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig