Fideua
bewaar
bewaar

Fideua

Fideuà: paella maar dan met pasta in plaats van rijst. Dit Spaanse zeevruchten gerecht ontstond naar verhaal rond 1900. Op de planning stond paella, maar de rijst was op. Gelukkig bleek deze variant met pasta net zo’n succes te zijn!

45 min. bereiden

14 ingrediënten

Aan de slag

Ontdooi de garnalen. Week de saffraan in 2 el heet water (per 4 personen). Snipper ondertussen de ui. Snijd de knoflook fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Snijd de paprika in dunne reepjes. Snijd de peterselie, met de stelen, fijn.

Verhit de helft van de olie in een paellapan op middelhoog vuur. Verdeel de garnalen over de pan en bak in 2 min. bijna gaar. Keer halverwege. Haal uit de pan. Bak in dezelfde olie de kabeljauwfilet in ca. 2 min. bijna gaar. Keer halverwege. Haal uit de pan. Bewaar de garnalen en kabeljauw tot gebruik.

Verhit de rest van de olie in de pan en fruit de ui en knoflook 5 min. Voeg de paprika toe en bak 4 min. mee. Voeg de tomaat en de helft van de peterselie toe en bak 3 min.

Voeg de vermicelli toe en bak al roerend 3 min. Voeg de saffraan met het weekwater toe, en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Giet er zo veel heet water bij dat de vermicelli net onder staat. Breng aan de kook en laat 3 min. op laag vuur koken.

Schep de tuinerwten erdoor en voeg nogmaals zoveel water toe dat de vermicelli net onder staat. Laat nog 3 min. koken, of tot de vermicelli bijna gaar is.

Verdeel de garnalen en de kabeljauw in stukken over de pan. Draai het vuur iets hoger, tot middelhoog-hoog en bak de fideuà zonder te roeren tot het water is verdampt. Snijd ondertussen de citroen in parten.

Haal de pan van het vuur, bestrooi met de rest van de peterselie en serveer met de citroen.

achtergrondinfoDe saga over Fideuà gaat als volgt: er was eens een scheepskok die voor de bemanning een maaltijd moest maken, rond het begin van 1900. Op de planning stond een zeevruchtenpaella, maar de rijst was op. De inventieve kok brak dunne pasta in stukken en bereidde het op dezelfde manier als hij voor een paella met rijst zou doen. Het werd een groot succes. In Spanje gebruikt men er fideos voor; dunne, vermicelli-achtige noedels, perfect voor dit gerecht. Hier gebruiken we vermicelli, die komt een heel eind in de buurt.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Fideua

Fideuà: paella maar dan met pasta in plaats van rijst. Dit Spaanse zeevruchten gerecht ontstond naar verhaal rond 1900. Op de planning stond paella, maar de rijst was op. Gelukkig bleek deze variant met pasta net zo’n succes te zijn!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig