Volkorenbroodnestjes
Wat is er leuker dan bij de paasbrunch je eigen zelfgemaakte brood serveren? Niet alleen erg lekker maar ze zien er ook nog eens leuk uit. Als kers op de taart kun je de kransjes nog bestrooien met maanzaad of kummel.
Aan de slag
Verwarm de melk, al roerend, in een steelpan op laag vuur in ca. 1 min. tot net warm, laat het niet koken. Haal de pan van het vuur en meng de gist erdoor. Laat 5-10 min. staan, tot de gist licht begint te borrelen.
Doe het meel in een mengkom, maak een kuiltje in het midden en giet het melkgistmengsel en de yoghurt erin. Meng vanuit het midden met een houten spatel tot een samenhangend deeg, voeg eventueel zout toe. Kneed 10 min. met de hand (of 5 min. met een staande mixer met deeghaak) tot een elastisch deeg. Het deeg is goed als het makkelijk terugveert als je er een vinger in drukt. Laat afgedekt op een warme plek 1 uur rijzen.
Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken (per 8 nestjes) en rol elk stuk tot een rolletje van 20 cm lang.
Draai 2 deegrolletjes om elkaar heen, zodat je een spiraal krijgt. Vorm een cirkel van de spiraal van Ø 8 cm en druk de uiteinden tegen elkaar aan. Leg het broodnestje op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak zo ook de rest van de broodkransjes.
Bestuif de nestjes met wat meel en laat afgedekt 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Rek de nestjes iets uit als ze erg gerezen zijn, zodat er een kuiltje overblijft waar een ei in gezet kan worden.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop het ei los en bestrijk de broodnestjes ermee. Bestrooi met het sesamzaad.
Bak 15-20 min. in de oven gaar en lichtbruin. Haal eruit en laat even afkoelen op een rooster. Zet de eieren in de broodnestjes.
Volkorenbroodnestjes
Wat is er leuker dan bij de paasbrunch je eigen zelfgemaakte brood serveren? Niet alleen erg lekker maar ze zien er ook nog eens leuk uit. Als kers op de taart kun je de kransjes nog bestrooien met maanzaad of kummel.
null porties
250 kcal
20 min. bereiden
130 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de melk, al roerend, in een steelpan op laag vuur in ca. 1 min. tot net warm, laat het niet koken. Haal de pan van het vuur en meng de gist erdoor. Laat 5-10 min. staan, tot de gist licht begint te borrelen.
Doe het meel in een mengkom, maak een kuiltje in het midden en giet het melkgistmengsel en de yoghurt erin. Meng vanuit het midden met een houten spatel tot een samenhangend deeg, voeg eventueel zout toe. Kneed 10 min. met de hand (of 5 min. met een staande mixer met deeghaak) tot een elastisch deeg. Het deeg is goed als het makkelijk terugveert als je er een vinger in drukt. Laat afgedekt op een warme plek 1 uur rijzen.
Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken (per 8 nestjes) en rol elk stuk tot een rolletje van 20 cm lang.
Draai 2 deegrolletjes om elkaar heen, zodat je een spiraal krijgt. Vorm een cirkel van de spiraal van Ø 8 cm en druk de uiteinden tegen elkaar aan. Leg het broodnestje op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak zo ook de rest van de broodkransjes.
Bestuif de nestjes met wat meel en laat afgedekt 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Rek de nestjes iets uit als ze erg gerezen zijn, zodat er een kuiltje overblijft waar een ei in gezet kan worden.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop het ei los en bestrijk de broodnestjes ermee. Bestrooi met het sesamzaad.
Bak 15-20 min. in de oven gaar en lichtbruin. Haal eruit en laat even afkoelen op een rooster. Zet de eieren in de broodnestjes.
variatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
200 ml halfvolle melk
7 g gedroogde gist
325 g volkoren speltmeel
2 el yoghurt 0% vet
1 middelgroot scharrelei
1 el sesamzaad
8 gekleurde gekookte scharreleieren
Dit heb je nodig
bakpapier
bakkwast