Kue nastar (Indonesische ananaskoekjes) van Dimple Sokartara
Kue is in het Indonesisch een verzamelnaam voor allerlei koekjes en gebakjes, nas is ananas en tar is taart. Dus vertaald: ananastaart-koekje. Het zijn dan ook met ananas gevulde koekjes, een smakelijk contrast met het zoete koekjesdeeg.
Aan de slag
Pureer de ananas met de 50 g basterdsuiker in de blender. Doe het mengsel in een pan en kook in 2½ uur op laag vuur tot een dikke amberkleurige jam, roer regelmatig. Blijf er tegen het einde van de kooktijd bij en roer regelmatig, zodat de jam niet aankoekt. Schep op een plat bord en laat 30 min. afkoelen.
Rol met vochtige handen ca. 25 bolletjes van de jam. Splits 1 ei. Het eiwit gebruik je niet.
Doe de boter, margarine en de rest van de basterdsuiker in de kom van de staande mixer. Mix in 2 min. op de lage stand tot een glad mengsel. Schraap de randen van de kom af. Voeg de eidooier toe en mix in 2 min. tot een glad mengsel.
Voeg de melkpoeder en maizena toe en mix 1 min. op de lage stand. Voeg al mixend lepel voor lepel de bloem toe. Mix tot een zacht deeg dat loskomt van de kom, schraap halverwege de randen van de kom af. Verdeel het deeg in net zoveel stukjes als de bolletjes jam (stap 2).
Verwarm de oven voor op 200 °C. Neem een stukje deeg en maak er in je handpalm een rondje van Ø 5 cm van. Leg een bolletje ananasjam in het midden en vouw het deeg eromheen. Rol het met je handen tot een egaal balletje en plaats de nastar op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak zo ook de rest van de nastar. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak de nastar ca. 30 min.
Splits ondertussen het laatste ei. Het eiwit gebruik je niet. Klop de eidooier los met de zonnebloemolie.
Haal de nastar na 30 min. uit de oven. Bestrijk ze met behulp van de bakkwast met het eimengsel. Zet terug in de oven, verlaag de temperatuur naar 130 °C en bak nog ca. 20 min. Haal uit de oven en laat 1 uur afkoelen op de bakplaat.
Kue nastar (Indonesische ananaskoekjes) van Dimple Sokartara
Kue is in het Indonesisch een verzamelnaam voor allerlei koekjes en gebakjes, nas is ananas en tar is taart. Dus vertaald: ananastaart-koekje. Het zijn dan ook met ananas gevulde koekjes, een smakelijk contrast met het zoete koekjesdeeg.
null personen
40 kcal
45 min. bereiden
240 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Pureer de ananas met de 50 g basterdsuiker in de blender. Doe het mengsel in een pan en kook in 2½ uur op laag vuur tot een dikke amberkleurige jam, roer regelmatig. Blijf er tegen het einde van de kooktijd bij en roer regelmatig, zodat de jam niet aankoekt. Schep op een plat bord en laat 30 min. afkoelen.
Rol met vochtige handen ca. 25 bolletjes van de jam. Splits 1 ei. Het eiwit gebruik je niet.
Doe de boter, margarine en de rest van de basterdsuiker in de kom van de staande mixer. Mix in 2 min. op de lage stand tot een glad mengsel. Schraap de randen van de kom af. Voeg de eidooier toe en mix in 2 min. tot een glad mengsel.
Voeg de melkpoeder en maizena toe en mix 1 min. op de lage stand. Voeg al mixend lepel voor lepel de bloem toe. Mix tot een zacht deeg dat loskomt van de kom, schraap halverwege de randen van de kom af. Verdeel het deeg in net zoveel stukjes als de bolletjes jam (stap 2).
Verwarm de oven voor op 200 °C. Neem een stukje deeg en maak er in je handpalm een rondje van Ø 5 cm van. Leg een bolletje ananasjam in het midden en vouw het deeg eromheen. Rol het met je handen tot een egaal balletje en plaats de nastar op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak zo ook de rest van de nastar. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak de nastar ca. 30 min.
Splits ondertussen het laatste ei. Het eiwit gebruik je niet. Klop de eidooier los met de zonnebloemolie.
Haal de nastar na 30 min. uit de oven. Bestrijk ze met behulp van de bakkwast met het eimengsel. Zet terug in de oven, verlaag de temperatuur naar 130 °C en bak nog ca. 20 min. Haal uit de oven en laat 1 uur afkoelen op de bakplaat.
bereidingstip:
bereidingstip:
resttip:
achtergrondinfo:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g verse ananasstukjes
80 g witte basterdsuiker
2 scharreleieren
50 g ongezouten roomboter
50 g margarine
25 g maizena
60 g tarwebloem
25 g koffiecreamer
½ el zonnebloemolie
Dit heb je nodig
blender
staande mixer met bisschopshaak
bakpapier
bakkwastje