Gevulde koeken
Als je ze eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. En je hoeft niet eens te wachten tot ze zijn afgekoeld!
Aan de slag
Zeef de bloem boven een kom en meng de basterdsuiker en het zout erdoor. Snijd de boter in blokjes en voeg met het koude water toe. Kneed snel tot een samenhangende bal. Verpak in vershoudfolie en laat op een koele plaats buiten de koelkast 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de amandelspijs in een kom. Rasp de gele schil van de citroen erboven. Meng de helft van de eieren erdoor. Kneed tot een egale massa en draai er 12 balletjes van.
Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol met de deegroller de helft van het deeg uit tot een lap van 2 mm dik. Steek er met de uitsteekvorm 12 rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elk rondje een balletje amandelspijs en druk een beetje plat.
Klop de rest van het ei los in een kommetje. Bestrijk hiermee de randen van de deegrondjes rondom de spijs.
Rol de andere helft van het deeg ook uit tot een lap van 2 mm dik en steek er weer 12 rondjes uit. Leg de rondjes op de deegrondjes met spijs en druk de randen aan. Bestrijk de bovenkant van de koeken met het ei en leg op elke koek een amandel. Bak de koeken in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar.
Amandelspijs maken
Instructievideo - 01:03 min.
Gevulde koeken
Als je ze eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. En je hoeft niet eens te wachten tot ze zijn afgekoeld!
null porties
475 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
15 min. oventijd
Aan de slag
Zeef de bloem boven een kom en meng de basterdsuiker en het zout erdoor. Snijd de boter in blokjes en voeg met het koude water toe. Kneed snel tot een samenhangende bal. Verpak in vershoudfolie en laat op een koele plaats buiten de koelkast 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de amandelspijs in een kom. Rasp de gele schil van de citroen erboven. Meng de helft van de eieren erdoor. Kneed tot een egale massa en draai er 12 balletjes van.
Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol met de deegroller de helft van het deeg uit tot een lap van 2 mm dik. Steek er met de uitsteekvorm 12 rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elk rondje een balletje amandelspijs en druk een beetje plat.
Klop de rest van het ei los in een kommetje. Bestrijk hiermee de randen van de deegrondjes rondom de spijs.
Rol de andere helft van het deeg ook uit tot een lap van 2 mm dik en steek er weer 12 rondjes uit. Leg de rondjes op de deegrondjes met spijs en druk de randen aan. Bestrijk de bovenkant van de koeken met het ei en leg op elke koek een amandel. Bak de koeken in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar.
bereidingstip:
bewaartip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
400 g tarwebloem
200 g witte basterdsuiker
1 mespunt zout
250 g ongezouten roomboter
2 el kraanwater
200 g amandelspijs
1 citroen
2 middelgrote scharreleieren
12 garneeramandelen
Dit heb je nodig
vershoudfolie
deegroller
bakpapier
ronde uitsteekvorm (Ø 8-10 cm)